ingyenes webstatisztika

Ukrán válság: Nem hat közvetlenül a magyar acéliparra az Ukrajnának adott uniós vámkedvezmény

Az acéltermékek többsége eddig is vámmentes volt, így az uniós vámkedvezménynek direkt hatása nincs a magyar acéliparra – közölte a Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés (MVAE) az MTI megkeresésére. Brüsszel átmenetileg, 2014. november 1-ig az ukrán vasra, acélra, mezőgazdasági terményekre és gépekre kivetett uniós vámok jelentős részét megszünteti, illetve mérsékli.

A szervezet szerint a magyar acéltermék gyártóinak jelenleg sokkal nagyobb problémát okoz, hogy az unión belüli szállításokra nincs szoros ellenőrzés, nincs vámkezelés.
Az MVAE írásos válaszában ismertette: az uniós országokból behozott termékeket papíron azonnal kiviszik más uniós országba, de ténylegesen belföldön értékesítik. Az általános forgalmi adót (áfa) viszont nem fizetik be, mert az importtal azonos mennyiséget és értéket papíron kivitelként jelentik. Az egyesülés szerint ezt az Eurostat (az EU statisztikai hivatala) adataiból világosan ki lehet mutatni.
“Az így elmaradt áfa-befizetés rendkívül nagy árelőnyt jelent az ügyletet bonyolító cégnek a magyar termelővel szemben a belföldi piacon, ellehetetleníti annak belföldi eladásait és ezzel veszélyezteti működését” – fogalmazott az egyesülés.

Az ukrán vámkezelés megszűnésével a helyzetet súlyosbíthatja, hogy ezek az áruk is bekerülhetnek a forgalmi adót kikerülők körébe, ami áttételesen tovább nehezíti az adott országok gyártóinak hazai értékesítési lehetőségeit. Magyarország helyzete ebben a kérdésben még nehezebbé válik, mivel a környező országok – Lengyelország, Szlovákia – már bevezették a fordított áfát, így ott ez a hatás mérsékeltebben jelentkezik – hangsúlyozta a szervezet.
Az acélipar Ukrajnában egyike a meghatározó iparágaknak, részaránya mind a GDP-ben, mind a foglalkoztatásban nagy. Gazdaságos, illetve nyereséges működéséhez ennek megfelelően jelentős érdekek fűződnek. A magyar acélipar viszont egyike a legkisebbeknek az EU-ban, ezért sérülékenysége is nagyobb az átlagosnál. A hazai vállalatok nehezen tudnak versenyezni a náluk nagyobb, tőkeerős külföldi vállalatokkal – hívta fel a figyelmet az MVAE.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top