Ukrán válság – NATO-főparancsnok-helyettes: fenn kell tartani a megfelelő és arányos elrettentő védelmet

Folyamatosan biztosítani kell a tagállamok számára azt a biztonsági környezetet, amelyre az ukrán válság nyomán kialakult helyzetben szükség van. Ehhez fenn kell tartani azt az elrettentő erőt, amely arányos és megfelelő a helyzet kezelésére – mondta Sir Adrian Bradshaw, a NATO szövetséges erőinek európai főparancsnok-helyettese pénteken Budapesten egy sajtóbeszélgetésen.

A vezérezredes rövid látogatást tett Magyarországon, péntek délelőtt Hende Csaba honvédelmi miniszterrel és Benkő Tibor vezérkari főnökkel tartott megbeszélést.
Ennek keretében – mint Benkő Tibor ismertette – egyeztettek az ukrán válságról, arról, hogy Magyarország és a Magyar Honvédség mit tett a kialakult helyzettel, az Ukrajna és Oroszország közötti viszonnyal, a belső ukrán feszültségekkel összefüggésben, valamint a magyarok és Magyarország biztonsága érdekében. Megvitatták a jelenlegi balkáni helyzetet és a szükséges lépéseket – mondta a magyar vezérkari főnök, hozzátéve: Magyarország számára kiemelten fontos Bosznia-Hercegovina és Koszovó stabilitása és az annak fenntartásához szükséges katonai hozzájárulás.
Véleményt cseréltek a szervezet afganisztáni szerepvállalásáról is: a jelenlegi ISAF- (a NATO vezette afganisztáni nemzetközi biztonsági erő) és az annak befejezésével 2015-ben induló Resolute Support műveletről, a Magyar Honvédség ezzel kapcsolatos lehetőségeiről, elgondolásairól. A NATO főparancsnok-helyettese kiemelte: a szövetség hálás azért az erős jelenlétért és hozzájárulásért, amelyet a Magyar Honvédség nyújtott a NATO stabilizációs műveleteiben a Balkánon és Afganisztánban egyaránt.
Adrian Bradshaw elmondta: látogatásának elsődleges célja az volt, hogy megbeszéljék, az ukrán helyzet milyen NATO-reagálást igényel. Mint kifejtette, már több megerősítő intézkedés lépett életbe: a tagállamok intenzívebb légtérrendészeti feladatokat látnak el a balti államok légterében, fokozták a tengerészeti jelenlétet a Fekete-tenger és a Földközi-tenger keleti medencéjében, és szárazföldi erőket is felvonultattak. A főparancsnok-helyettes kiemelte: ezek az intézkedések kizárólag védelmi jellegűek, mindazonáltal hangsúlyozzák azt a „sziklaszilárd erőt”, amit a szövetség képez a Washingtoni Szerződés kollektív védelemről rendelkező 5. cikkelyének megfelelő kötelezettségei teljesítése során.
A főparancsnok-helyettes köszönetet mondott Hende Csabának és Benkő Tibornak azért, hogy a Magyar Honvédség azonnali és rendkívül határozott segítségnyújtással reagált a NATO felhívására a megerősítő intézkedések területén. Mint elmondta, a Magyar Honvédség törzstiszteket, a szövetség által hasznosítható infrastrukturális és légi eszközöket is a NATO rendelkezésére bocsátott, amelyek a NATO teljes keleti határvidéke mentén végeznek légtérrendészeti feladatokat.
Kérdésre a NATO-tábornok elmondta: ezek a megerősítő intézkedések elsősorban a közvetlenül érintett, „legsebezhetőbb” országok védelmét szolgálják, ezen túlmenően rámutatnak a szövetség összetartó erejére, kohéziójára is. Mint kiemelte: a NATO célja egy olyan platform kialakítása, amelynek alapján a keleti fejleményekkel arányosan további lépéseket tudnak tenni.
„Nem kívánunk visszatérni a hidegháborús paradigmához” – mondta Adrian Bradshaw, de kijelentette: az elrettentés erejét mindenképpen alkalmazni kell, hogy a folyamat kontrollálható legyen.
Úgy véli, a lelőtt malajziai utasszállító esete is rámutat arra: mindent meg kell tenni az orosz destabilizációs lépések ellensúlyozásáért, a béke és a stabilitás helyreállításáért. Ezt elsősorban politikai és diplomáciai eszközökkel kell megvalósítani, a NATO-nak ebben nincs közvetlen szerepe.
Adrian Bradshaw kiemelte: nem szabad megengedni, hogy a NATO kizárólag az ukrán helyzetre összpontosítson, és ne jusson figyelem más fontos ügyekre. Nem szabad veszni hagyni az elmúlt több mint egy évtizedben megszerzett tapasztalatot: a szövetség komplex biztonságnövelő képességét. Továbbra is folytatni kell a stabilizációs műveleteket azokon a területeken, amelyeken fennáll az instabilitás kockázata. Ezzel, valamint a szövetség elrettentő erejének felmutatásával kívánják megelőzni, hogy Európa szívében olyan helyzet alakuljon ki, amelyben a NATO-nak valóban fel kell lépnie.
Sir Adrian Bradshaw, a NATO szövetséges erők európai főparancsnok-helyettese csütörtök este érkezett Budapestre, és péntek délután már tovább is utazott. A tervek szerint október elején ismét Magyarországra látogat.(MTI)

Scroll To Top