ingyenes webstatisztika

Ukrán válság – Moszkva valódi tűzszünetet követel Kijevtől

A békés települések lövetésének leállítását követelte Kijevtől és valódi tűzszünetet sürgetett ismét az orosz külügyminisztérium szerdai közleményében.

Moszkva szerint az ukrán vezetés “bűnös politikát folytat” azzal, hogy saját országában békés városokat és falvakat támad. “Aligha felel meg a civilizált európai társadalom normáinak az, hogy Ukrajna politikai gondjait saját állampolgárainak fizikai megsemmisítésével oldja meg” – áll a külügyi közleményben.
Az orosz tárca képmutatásnak nevezte azt a kijevi közlést, miszerint “humánus módon” használják a katonai erőt a délkelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyékben. Jelezte, hogy Moszkva továbbra is tájékoztatja az orosz és az ukrán társadalmat, valamint a világ közvéleményét is “a kijevi rezsim újabb bűncselekményeiről”, amelyekért szerinte az ukrán vezetésnek felelnie kell majd.
A moszkvai külügyminisztériumban azt vetették az ukrán hatalom szemére, hogy azt még a kisgyermekek sorsa sem érdekli. Luhanszkban egy gyermekotthonból kellett kimenekíteni a kicsiket. A tárcánál a kijevi vezetést a délkelet-ukrajnai Szlovjanszk, Kramatorszk és Luhanszk elleni tüzérségi támadásokkal, ismeretlen vegyi töltettel végrehajtott bombázásokkal, iskolák, lakóépületek szétlövésével, többtucat ember megsebesítésével és meggyilkolásával vádolták.
Az ukrán fegyveres erők hétfő éjjel indították újra a felkelők elleni “terrorellenes műveletet”, miután Petro Porosenko államfő visszavonta a tíz nappal korábban elrendelt egyoldalú tűzszünetet. Az ukrán elnök szerint a béketárgyalások folytatásához nem teljesültek a feltételek, mivel a szakadárok nem fegyverezték le magukat, nem adták vissza az elfoglalt határátkelőket, és nem engedélyezték a nemzetközi ellenőrzést sem.
Kijevi közlés szerint az ukrán hadsereg azóta már több mint száz támadást hajtott végre a felkelők állásai ellen, és az utóbbi napon három falut sikerült megtisztítania a szeparatistáktól.
(mti)

640x40_feher
Scroll To Top