ingyenes webstatisztika

Ukrán válság – Merkel: gyorsan be kell vezetni az új szankciókat Oroszország ellen

Angela Merkel német kancellár szerint gyorsan be kell vezetni az újabb gazdasági szankciókat Oroszország ellen, mert a legutóbbi moszkvai megnyilatkozások sem utalnak arra, hogy az orosz vezetés támogatná a maláj utasszállító tragédiája okainak feltárását és az ukrán válság békés rendezését.

Georg Streiter helyettes kormányszóvivő szerdai berlini tájékoztatóján a szabadságon lévő kancellár helyzetértékelését ismertetve hangsúlyozta, hogy Moszkva nem érdekelt a maláj gép ügyének feltárásában, és nem használja fel kellőképpen a befolyását a részben orosz titkosszolgálati emberek vezette délkelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok megfékezése érdekében.
Merkel ezért támogatja az uniós külügyminiszterek brüsszeli tanácskozásán elhatározott lépéseket, és sürgeti a gazdasági szankciók mielőbbi bevezetését – mondta Streiter.
Hozzátette: Németország továbbra is azt akarja elérni, hogy legyen fegyverszünet az ukrajnai válsággócokban és kezdjék el megvalósítani Petro Porosenko államfő béketervét.
Azzal a német politikában szerdán megindult vitával kapcsolatban, hogy el kell-e venni az ukrán válság miatt Oroszországtól a következő labdarúgó világbajnokság rendezési jogát, a helyettes kormányszóvivő azt mondta, hogy az ügy nem tartozik a német kormány hatáskörébe, a tornáig pedig még hátra van négy év, és a berlini vezetésnek “sürgősebb dolgai vannak”.
A külügyminisztérium szóvivője élésen bírálta Oroszországot. Moszkva “sokat ígért, de semmit sem teljesített. Ebből most már elég” – mondta a szóvivő, kiemelve, hogy az új szankciók azt üzenik az orosz vezetésnek, hogy “eddig, és ne tovább”.
A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járata múlt csütörtökön zuhant le a kelet-ukrajnai Donyeck megye szakadárok kezén lévő részében, a gépen tartózkodó 298 ember – közöttük 193 holland állampolgár – életét vesztette. Kijev és a nyugati országok szerint a Moszkva-barát lázadók lőtték le a gépet egy, Oroszországtól beszerzett Buk típusú föld-levegő rakétával. Oroszország és a szakadárok ezt cáfolják, és az ukrán hadseregre próbálják hárítani a felelősséget a történtekért.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top