ingyenes webstatisztika

Ukrán válság – Luhanszk a humanitárius katasztrófa szélén: se áram, se víz, élelmiszer- és gyógyszerhiány

A harcok sújtotta kelet-ukrajnai Luhanszk városa a humanitárius katasztrófa szélére sodródott: napok óta nincs áram és vezetékes víz a megyeközpont jelentős részében, szünetel a szemétszállítás, nem működnek sem a vezetékes, sem a mobiltelefonok, az internet sem érhető el.

    A városi tanács keddi közlése szerint több kerületben már egy hete nincs áram. Az áramszünet miatt a vízszivattyúk sem működnek, így több kerületben nincs vezetékes víz sem. A rendkívül feszült helyzetben klórt sem szállítanak egy ideje Luhanszkba, így a csapvíz egyre szennyezettebbé válik, fogyasztása egyre veszélyesebb a lakosok egészségére.
    A sérült áramelosztókat és vezetékeket a szakemberek az ukrán fegyveres erők és a szeparatisták között szűnni nem akaró harcok miatt nem tudják megközelíteni, hogy kijavítsák a meghibásodásokat. Ráadásul alkatrészekre, új berendezésekre és a szerelésekhez szükséges eszközökre lenne szükségük a város életét leginkább nehezítő áramhiány megszüntetése érdekében, ezeknek a városba szállítása azonban a harcok miatt lehetetlen.
    A luhanszki városvezetés a legalapvetőbb kommunális szolgáltatások biztosítására sem képes. Megsérültek a szemétszállító járművek, emiatt szünetel a szemétszállítás is a nyári hőségben, ami ökológiai katasztrófával fenyeget.
    A városi tanács közlése szerint a csaknem félmilliós nagyváros lakóinak több mint fele, mintegy 250 ezren – főként idősek és kisgyermekes családok – nem tudják elhagyni a települést, mert vagy nincs rá pénzük, vagy nincs hová menniük. Kénytelenek ezért az állandó fegyveres összetűzések közepette a városban maradni, ahol a boltokban már fogytán vannak az élelmiszerkészletek. Súlyos gondot jelent a gyógyszerhiány és az, hogy már csak kevés patika működik a városban.
    A harcok miatt megsérült civil lakosokat ellátó négy kórház épülete részben beomlott, három rendelőintézetben is súlyos károk keletkeztek.
    A kijevi kormány az előző napon felszólította a keleti országrész lakosságát, hogy hagyja el a szakadárok kezén lévő településeket. Hétfőn a Kijev által terrorellenesnek nevezett hadművelet parancsnoksága humanitárius folyosókat jelölt ki, ezeken az útvonalakon a civil lakosok elhagyhatják a harcok sújtotta Donyeck, Horlivka és Luhanszk településeket. Felszólította a szeparatistákat, hogy szüntessék be a tüzet a kijelölt útvonalon.
    “A nemzetközi jog szerint a harci cselekmények övezetében humanitárius folyosót kell nyitni, amelyen a civilek biztonságos helyre menekülhetnek” – magyarázta a terrorellenes művelet sajtóosztálya.
    A folyosó mindkét oldalán 200-200 méter szélességben be kell szüntetni a harci cselekményeket minden nap 10.00 és 14.00 óra között.
    “Azok, akik megsértik a polgári személyekkel kapcsolatos nemzetközi jogi normákat, háborús bűnösöknek tekintendők” – szögezte le közleményében a terrorellenes művelet parancsnoksága.(mti)

640x40_feher
Scroll To Top