ingyenes webstatisztika

Ukrán válság: Itt vannak az elrabolt EBESZ megfigyelők, a szeparatisták megmutatták az újságíróknak

Megmutatták újságíróknak a Moszkva-barát szeparatisták a Kelet-Ukrajnában foglyul ejtett nemzetközi katonai megfigyelőket vasárnap Szlovjanszkban.

Az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál tájékoztatása szerint külföldi újságírók, akik részt vettek a sajtótájékoztatón, azt írták a Twitter mikroblogoldalon, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői jól vannak, a fogva tartartásuk során nem szenvedtek sérüléseket.
A küldöttség egyik német tagjának megfogalmazása szerint ők nem foglyok, hanem Vjacseszlav Ponomarjovnak, Szlovjanszk szakadár polgármesterének “vendégei”. Hozzátette viszont, hogy nem tudja, mikor és milyen feltételek mellett engedik őket szabadon.
Közben az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) megerősítette, hogy munkatársait fegyveresek foglyul ejtették a Donyeck megyei Horlivkában. Arra ugyanakkor nem tértek ki, hányan estek fogságba. Az SZBU sajtóközpontjának közlése szerint a biztonsági szolgálat tagjainak az lett volna a feladata, hogy elfogjanak egy orosz állampolgárt, akit Volodimir Ribak horlivkai városi képviselő brutális meggyilkolásában való részvétellel gyanúsítanak. Fegyveresek támadtak viszont rájuk, megakadályozták őket feladatuk végrehajtásában és foglyul ejtették őket.
A Donyeck megyei ügyészség bűnügyi eljárást indított az SZBU-tagok munkavégzésének törvénytelen akadályozása miatt. A terrorellenes művelet parancsnoksága lépéseket tesz a biztonsági szolgálat tagjainak kiszabadítására és az elkövetők megbüntetésére.
Viktorija Szjumar, a nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) helyettes vezetője Facebook-oldalán kifejtette, hogy a foglyul ejtett EBESZ-megfigyelők és az SZBU-tagok arra kellenek a “terrorista csoportoknak”, hogy kedvezőbb feltételeket csikarjanak ki maguknak. “A terrorellenes művelet résztvevői bekerítették őket, és a gyűrű egyre szorosabb körülöttük” – írta. Hangsúlyozta, hogy a valóságban “klasszikus terroristák” azok a Kelet-Ukrajnában tevékenykedő szakadár fegyveresek, akiket az orosz média előszeretettel nevez “milíciáknak”, és akiket a moszkvai vezetés harckocsikkal akar megvédeni.
Eközben Ihor Kabanenko admirális Facebook-olalán azt írta, hogy az orosz fegyveres erők három, nagy erejű egységét teljes harckészültségbe helyezték az ukrán határnál. Véleménye szerint ez jelentheti azt, hogy Moszkva folytatja a feszültségkeltést, és a destabilizáció gerjesztését Kelet-Ukrajnában. Ugyanakkor azt sem zárta ki, hogy az orosz fegyveres erők behatolásra készülnek Ukrajna területére “békefenntartói küldetés” címén.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top