ingyenes webstatisztika

Ukrán válság – Hollande és Merkel kéri Putyint, hogy hasson a szeparatistákra

Francois Hollande francia elnök és Angela Merkel német kancellár közösen kérte csütörtökön telefonon Vlagyimir Putyin orosz államfőt, hogy “lépjen közbe a szeparatistáknál, s vegye rá őket a tárgyalásra és megegyezésre az ukrán hatóságokkal” – közölte csütörtökön a francia elnöki hivatal.

A telefonbeszélgetés tényét a német kormány szóvivője és a Kreml sajtószolgálata is megerősítette. A francia kommüniké szerint a felek “hangsúlyozták a francia, német, ukrán és orosz külügyminiszter (szerdai) berlini megállapodásának végrehajtását, megpróbálva elérni egy kétoldalú tűzszünetet”. A francia elnöki palota hozzáteszi, hogy a francia és a német vezető Petro Porosenko ukrán elnökkel is beszél telefonon még a nap folyamán.
“Felszólították az orosz elnököt: segítse elő, hogy a kontaktcsoport ülését július 5. előtt megrendezzék a tűzszünet feltételeinek meghatározása érdekében” – olvasható a közleményben. A két ország vezetője ezért “azt kérte Putyin elnöktől, hogy lépjen közbe a szeparatistáknál, s vegye rá őket a tárgyalásra és megegyezésre az ukrán hatóságokkal”.
Merkel és Hollande azt is jelezte a francia elnök hivatal szerint, hogy támogatják az orosz-ukrán határellenőrzés megerősítésére szerdán Berlinben javasolt intézkedéseket. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetettel (EBESZ) együttműködve a francia és a német hatóságok mindent megtesznek a hatékony alkalmazás megkönnyítése érdekében – hangsúlyozta a francia elnöki hivatal, amely szerint a két vezető arra is emlékeztetett, hogy valamennyi túszt szabadon kell engedni.
A német, a francia, az orosz és az ukrán külügyminiszter szerdán Berlinben felszólította az EBESZ-t, hogy küldjön megfigyelőket orosz-ukrán határpontokra. A miniszterek sürgették, hogy az EBESZ tegyen meg minden szükséges lépést annak érdekében, hogy a szervezet megfigyelői ott legyenek több oroszországi határátkelőnél, ahogy korábban Moszkva javasolta. Amennyiben életbe lép egy tűzszünet, akkor Oroszország kész beengedni ukrán határőröket orosz területre, két határállomásra – tették hozzá a miniszterek.
A Kreml csütörtökön közleményben megerősítette a francia elnök, a német kancellár és az orosz államfő beszélgetésében elhangzott megállapításokat, külön hangsúlyozva: Vlagyimir Putyin kifejezte “rendkívüli aggodalmát” amiatt, hogy Ukrajnában egyre növekszik a civil halálos áldozatok száma, és egyre több ember menekül orosz területre Ukrajna délkeleti részéből.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top