ingyenes webstatisztika

Ukrán válság – Heves harcok robbantak ki Donyecknél

Heves harcok dúltak szerdára virradóan a kelet-ukrajnai Donyeck városánál. Az ukrán fegyveres erők kiszorították a szakadárokat a megyeközponttól húsz kilométerre északra, a frontvonalnál fekvő Avgyijivka település határában lévő ipari övezetből.

Az ukrán hadsereg hosszú idő óta először foglalt el területet a szakadároktól. A kijevi hadműveleti parancsnokság szerint azért volt szükség a beavatkozásra, mert az Oroszország által támogatott szeparatisták onnan lőtték a fegyveres erők állásait.
“A támadások helyi lakosok házait is veszélyeztették. A katonai veszteségek elkerülése és a békés helyi lakosok védelme érdekében fegyveres erőink tagjai kénytelenek voltak kiszorítani az ellenséget a településről” – írta a parancsnokság sajtószolgálata szerdán a Facebook közösségi portálon. A közlemény szerint a szakadárok a tűzharc közben tiltott kaliberű aknavetőket, automata gránátvetőket és golyószórókat vetettek be.
A parancsnokság szokásos reggeli sajtóközleményében arról számolt be, hogy a szakadárok megsokszorozták támadásaikat a frontvonal mentén. Kedden összesen 84-szer sértették meg a tűzszünetet, ebből 69 esetben a Donyeck környékén lévő ukrán katonai állásokat lőtték akna- és gránátvetőkkel, nagy kaliberű golyószórókkal, valamint kézi lőfegyverekkel. Halálos áldozatokról egyelőre nem érkezett hír.
A DAN donyecki szakadár hírügynökség arról számolt be, hogy az ukrán fegyveres erők kedd este a megyeközpont északi peremére több mint 45 aknát lőttek ki. Lakóházakat ért találatról eddig nem érkezett jelentés. A DAN információ szerint 82 milliméteres aknavetőkkel lőtte a hadsereg a már romokban lévő donyecki nemzetközi repülőtér környékét.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top