ingyenes webstatisztika

Ukrán válság – Elfogadta a parlament a szankciókról és az átvilágításról szóló törvényeket

A média elleni büntetőintézkedések lehetőségét elvetve véglegesen jóváhagyta az ukrán parlament csütörtökön a szeparatizmus támogatói elleni szankciókról szóló törvényjavaslatot.

A kormány által beterjesztett indítványt a 450 fős törvényhozás 244 tagja szavazta meg.
A kormány egyetértésével az előterjesztést úgy módosították, hogy a szankciók nem terjednek ki a sajtótermékek terjesztésének, rádióműsor-sugárzásnak és a tömegtájékoztatási eszközök munkájának korlátozására. Ilyen esetekben továbbra is csak bíróság dönthet majd.
A törvényjavaslat büntetőintézkedésekkel sújtja az ukrajnai “terrorizmust” (vagyis a szakadárok fegyveres tevékenységét) és a Krím félsziget Oroszország általi elcsatolását finanszírozó természetes és jogi személyeket. Az előterjesztés értelmében a kormány javaslata alapján a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) állítja össze a szankciókkal sújtandók listáját. A kormány 172 magán- és 65 jogi személy felvételét javasolja a tanácsnak a szankciós listára.
A büntetőintézkedések egyebek mellett kiterjedhetnek a listára kerülő személyek és vállalatok gazdasági, kereskedelmi tevékenységének megtiltására, valamint bankbetéteik befagyasztására.
A parlament 252 támogató szavazattal első olvasásban jóváhagyta az átvilágítási törvényt is. A törvény meghatározza a jogi és szervezeti alapjait az átvilágítás rendszerének. Célja a korrupció elleni küzdelem a közszférában, az államigazgatás hatékonyabbá, az európai normáknak megfelelővé tétele, valamint a társadalmi bizalom megerősítése az állami hivatalok iránt.
A javaslat értelmében átvilágítják többek között a parlament, a végrehajtói hatalom központi szerveinek vezetését, a főügyészt, az ukrán biztonsági szolgálat, a nemzeti bank, a számvevőszék vezetőit, a parlamenti képviselőket, a fegyveres erők és a rendvédelmi szervek tisztségviselőit, az alkotmánybírákat, a legfelsőbb bíróság, valamint a központi választási bizottság tagjait.
Az európai integrációt és hatalomváltást követelő kijevi Majdan-tüntetések résztvevőinek egyik fő követelése volt az államhatalmi szervek – különösen a rendőrség, a bíróságok és az ügyészségek – átvilágítása és megtisztítása a korrupciótól.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top