ingyenes webstatisztika

Ukrán válság – Az ukrán fegyveres erők elfoglalták a Luhanszk megyei Szeverodonyecket

Az oroszbarát szakadárok elleni “terrorellenes műveletben” részt vevő ukrán erők elfoglalták a több mint százezer lakosú Szeverodonyeck városát Luhanszk megyében – közölte kedden Twitter-oldalán Arszen Avakov belügyminiszter.

Az ukrán fegyveres erők az összes létfontosságú hivatali épületet az ellenőrzésük alá vonták.
Anatolij Naumenko, a Luhanszk megyei belügyi részleg vezetője arról tájékoztatott, hogy visszafoglalták a városi tanács, a rendőrség, a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni részleg, valamint az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) épületeit. A művelet közben két civil áldozat holttestére bukkantak, és négy – szintén civil – foglyot szabadítottak ki, akik Naumenko szerint elmondták, hogy az oroszbarát szakadárok megkínozták őket.
Az ukrán katonák napközben elfoglaltak még egy települést a megyében: Popásznát. Szemen Szemenko, a Donbassz zászlóalj parancsnoka Facebook-oldalán azt írta, hogy a településen a hivatali épületekre kitűzték az ukrán zászlót, a szeparatisták pedig fegyvereiket hátrahagyva a szomszédos Pervomajszk település felé menekülnek, valószínűleg át akarnak jutni az orosz határon.
A szakadár “luhanszki népköztársaság” honlapján közölte, hogy a szintén Luhanszk megyei Liszicsanszk városában is súlyos harcok folynak, a településről elmenekült a fegyveres szeparatisták zöme.
Anton Herascsenko, a belügyminiszter tanácsadója szerint a “terrorellenes erők” napokon belül ellenőrzésük alá vonják Sztahanov, Brjanka és Alcsevszk településeket is, amivel teljesen körbezárják a szakadárokat Luhanszk megyében.
Előző nap a “terrorellenes erők” három kelet-ukrajnai települést tisztítottak meg a szakadár fegyveresektől: Dzerzsinszket, Rubizsnét és Szoledárt.
Közben az ukrán határőrség közlése szerint az éjjel hétszer nyitottak tüzet Grad rakéta-sorozatvetővel, aknavetőkkel és egyéb tüzérségi fegyverekkel az orosz oldalról az ukrán határőrökre a Luhanszk megyei határszakaszon. A támadás következtében egy ukrán határőr szenvedett sérüléseket.
Andrij Paribij, a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács vezetője a parlament ülésén kijelentette, hogy az orosz oldalon mintegy 41 ezer katona tartózkodik az ukrán határ közelében.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top