ingyenes webstatisztika

Ukrán válság – A Szputnyik orosz hírügynökség tévesen tudósított Nuland meghallgatásáról

A Szputnyik orosz állami hírügynökség tévesen tudósított Victoria Nuland amerikai helyettes külügyi államtitkár keddi washingtoni szenátusi meghallgatásáról: a diplomata a Szputnyik jelentésével szemben nem beszélt arról, hogy az Egyesült Államok nyomást gyakorolna az Oroszország elleni szankciókat ellenző európai államokra.

A szenátus külügyi bizottságának meghallgatásán – amelyen az amerikai kormány Oroszország- és Ukrajna-politikájáról faggatták az Obama-adminisztráció külügy-, pénzügy- és védelmi minisztériumi tisztségviselőit – Cory Gardner, Colorado állam republikánus szenátora azzal a kérdéssel fordult Victoria Nulandhoz: hogyan jár el az amerikai kormány azon EU-országok – köztük Magyarország, Görögország és Ciprus – kormánya tekintetében, amelyek ellenezték az Oroszországgal szembeni további szankciókat?
“Mit tettünk, hogy tárgyaljunk velük a további szankciókhoz szükséges lépésekről?” – kérdezte a politikus.
A külügyi államtitkár-helyettes válaszában azt mondta, hogy bár nyilvánosan hangot adtak bizonyos aggodalmaiknak, “azok az országok, amelyeket említett, támogatták a (Európai) Tanácsban a szankciókat”. Közölte, hogy “a vezetői szintű találkozókon továbbra is tárgyalunk velük kétoldalú alapon ezekről a kérdésekről”. Kitért arra is, hogy a következő napokban, hetekben újabb látogatást tesz néhány érintett országban.
Victoria Nuland rövid válaszában végül elmondta, hogy az amerikai kormány ezenkívül magával az Európai Bizottsággal is együttműködik, hogy folytassák olyan szankciók megtervezését, amelyeknek – ha alkalmazni kell azokat elrettentési vagy valós céllal – nagyobb hatásuk lesz Oroszországra, mint az európai vagy az amerikai gazdaságra.
“Ez része az általunk folytatott párbeszédnek” – szögezte le a diplomata.
A C-SPAN amerikai közszolgálati csatornának a mintegy két és fél órás felvételén az 59. perctől hallható a szóban forgó kérdés és válasz.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – a tárca szerdai közleménye szerint – úgy reagált az ügyben: “Magyarország eddig is tartotta magát, és ezután is tartani fogja a közös európai döntésekhez. Ezzel kapcsolatban senkinek nem kell aggódnia, és senkinek nem kell nyomást gyakorolnia ránk.”
A külügyi tárca egy másik szerdai közleményben megállapította: “megnyugvással értesült” arról, hogy “a washingtoni Szenátus külügyi bizottságában lezajló tegnapi meghallgatáson Victoria Nuland nem beszélt Magyarországgal kapcsolatos nyomásgyakorlásról! Épp ellenkezőleg, arról beszélt, hogy az említett országok, Magyarország mellett Ciprus és Görögország támogatták az Európai Unió szankciós intézkedéseit.”
(Forrás: http://www.c-span.org/video/?324727-1/victoria-nuland-testimony-us-policy-toward-ukraine-russia
http://sputniknews.com/politics/20150310/1019308000.html)

 
(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top