ingyenes webstatisztika

Ukrán válság – A Sberbank szerint Magyarország nehéz piac

Magyarország nagyon nehéz piac – nyilatkozta a Reuters brit hírügynökségnek a Sberbank Europe AG igazgatótanácsának magyar tagja. Az interjút a Moscow Times című angol nyelvű orosz lap keddi számában közölte.

Hámori András, aki a lakossági szolgáltatásokért felel az orosz pénzintézet európai hálózatánál, a magyar kormányzati politikával és a devizahitelekkel kapcsolatos, a vártnál sokkal keményebb intézkedésekkel magyarázta a bank magyarországi piaci nehézségeit.
A 9 közép-európai országban működő pénzintézet – amely Oroszországban a legnagyobb hitelintézetnek számít – az osztrák Volksbank hálózatát vette meg két évvel ezelőtt.
A magyar szakember jó üzleti lehetőségeket lát a Csehországban és Szlovákiában, mivel mindkettő fejlődő piac. Mint mondta, az évekig tartó lanyha növekedés után a magyar gazdaság is felgyorsult, ami jó hír a bankok számára, de a szabályozási környezet számos kihívást jelent számukra és óvatosságot indokol. “Ha egy részvényes tőkéjének befektetéséről dönt, nyilvánvalóan figyelembe veszi a potenciális megtérülést. Ebben Magyarország nem áll a rangsor elején, inkább a másik felén” – mondta Hámori a Budapesten hétfőn készült interjúban.
Hozzátette, hogy a Sberbank még vizsgálja, hogyan befolyásolja magyar leányvállalatának a jövőjét a budapesti kormány múlt pénteken benyújtott törvényjavaslata, amellyel csökkenteni akarja a hitelesek költségét a devizaalapú jelzáloghitelek és a forinthitelek esetében. A bankár szerint az új jogszabály 2-3 milliárd eurójába kerülhet a pénzintézeteknek, az elemzők becslésénél többe. Azt mondta, hogy a kormány nem jelezte előre, hogy a törvénytervezet a forinthitelekre is kiterjed, így ez meglepetésként érte őket.
Hámori András megismételte, hogy a Sberbank nem tervez felvásárlásokat Közép-Európában a következő két évben. Mint mondta, az a céljuk, hogy 2018-ra körülbelül 5 százalékkal növeljék a piaci részesedésüket Közép-Európában. A mérlegfőösszeget tekintve a bank tavaly 2,1 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett, míg a hitelek 2,9 százalékát biztosította a piacon.
Oroszország legnagyobb bankjának az a célja, hogy támogassa az orosz vállalkozásokat a régióban, és szolgáltatásokat nyújtson azoknak a cégeknek, amelyek Oroszországba szállítják termékeiket – mondta Hámori. (MTI)
http://www.themoscowtimes.com/business/article/hungary-a-very-difficult-market-sberbank-says/502727.html

640x40_feher
Scroll To Top