Ukrán válság – A rendőrség tehetetlen, elszaporodtak a bűnöző módszereket alkalmazó szervezetek

A tüntetések befejeződése után Lembergben (Lviv) sok olyan szervezet jelent meg, amely bűnöző módszereket alkalmaz, miközben a rendőrség tehetetlen – jelentette ki csütörtöki lembergi sajtótájékoztatóján Omar Uzarasvili ismert helyi bűnügyi újságíró.

A riporter elmondta, hogy őt mint lembergi lakost aggodalommal tölti el a város közbiztonsági helyzete. Úgy vélte, a forradalom után nagyon sok negatív jelenség került felszínre a nagyvárosban – adta hírül a zik.ua című lembergi hírportál.
Uzarasvili emlékeztetett arra, hogy azok az emberek, akik február 19-re virradóra elfoglalták a rendőrségi épületeket, most betörnek a bűnügyeket tárgyaló bírósági ülésekre, s előfordul, hogy megragadják a bírót, és hangoskodva követelik a vádlott szabadlábra helyezését, ami nem normális dolog. „Az utcán terepszínű ruhába öltözött fiatalok flangálnak, s bármelyikük odaléphet hozzám, hogy mutassam meg, mi van a zsebemben. Miért kellene engedelmeskednem?” – tette fel a kérdést az újságíró, megjegyezve, hogy aggasztja ez a helyzet. Amint az is – folytatta –, hogy egy bírósági tárgyaláson megjelenik valamelyik érintett fél hozzátartozója, nyomában fiatalemberek csoportjával, akik bejelentik, hogy a Jobboldali Szektort (PSZ) képviselik, és Ukrajna nevében felügyeletük alá veszik az ügy vizsgálatát. Életszerű, hogy ezek az emberek le vannak fizetve – tette hozzá a bűnügyi riporter.
Uzarasvili azt is elmondta, hogy Grúziában is a mostani ukrajnaihoz hasonló állapotok uralkodtak a rózsás forradalom után. Amikor Miheil Szaakasvili hatalomra került, az országban sok törvényen kívüli alakulat működött, amelyek nem annyira az abházok elleni harccal, mint a bankok kifosztásával voltak elfoglalva – fogalmazott, hozzátéve: most ugyanez figyelhető meg Ukrajnában. A grúz vezető azzal kezdte a tevékenységét, hogy hosszú időre rács mögé küldte az illegális szervezetek vezetőit, s ezt kell tenni Lembergben is, hogy megszűnjön a fejetlenség, mert jelenleg a rendőrök az önvédelmi egységek tagjai nélkül nem mernek kimenni az utcára – mutatott rá a lembergi újságíró.
A hírportál beszámolója szerint csütörtöki lembergi sajtótájékoztatóján Jurij Hladun, Lemberg megye rendőrparancsnoka közölte, hogy a lakosság csak az egyharmadát szolgáltatta be azoknak a fegyvereknek, amelyeket a rendőrségi épületek február 19-i ostroma során zsákmányoltak. Elmondása szerint az elvitt 935 darab lőfegyver közül 617-et még nem adtak le. Említett egy esetet, amely szerint az egyik lembergi kerületi rendőrőrsről eltulajdonított pisztolyt a kijevi Boriszpil nemzetközi repülőtéren foglalták le egy verekedéssel kapcsolatos intézkedés során.
A közbiztonságról szólva a parancsnok kifejtette: Lembergben működik a rendőrség, de közel nem olyan hatékonysággal, mint amilyenre szükség lenne.(MTI)

Scroll To Top