ingyenes webstatisztika

Ukrán válság: a NATO-nak nincs pontos adata az ukrán határnál állomásozó orosz csapatok létszámáról

Ellentmondásos becslései vannak a NATO-nak az orosz-ukrán határ térségében állomásozó orosz csapatok létszámáról – értesült a Der Spiegel.

A német hírmagazin szerint egyes NATO-tagországok titkosszolgálatai nem erősítik meg Anders-Fogh Rasmussen NATO-főtitkár kijelentését, amely szerint az orosz vezetés 40 ezer katonát vont össze az ukrán határnál.
Hírszerzők úgy vélik, hogy nem éri el a 30 ezret az orosz fegyveres erők Ukrajnához közeli hadállásokban összevont csapatainak létszáma, és meglehet, hogy 20 ezernél is kevesebb orosz katona tartózkodik a két ország közötti határ orosz oldalánál.
A csapatok az összetételük és fegyverzetük alapján nem alkalmasak nagyobb szabású művelet végrehajtására. A felszerelés jelentős része az ukrajnai konfliktus kirobbanása előtt is a határ térségében volt, és nincsen műveleti központ, amelyből irányítani lehetne egy esetleges hadmozdulatot – jegyezték meg titkosszolgálati források a Der Spiegel következő számából pénteken előzetesen ismertetett beszámoló szerint, hozzátéve: a térségben megfigyelt csapatmozgások legalább egy részét a térségben szolgálatot teljesítő katonák rotációja magyarázza.
Az észak-atlanti szövetség már többször felszólította Moszkvát az ukrán határvidéken felvonultatott erők visszavonására, és kilátásba helyezte, hogy az ukrán válságra válaszként nagyobb erőket összpontosít a keleti végekre. Anders-Fogh Rasmussen szerdán bejelentette, hogy a szövetség katonai jelenlétét a levegőben, a szárazföldön és a vízen is erősítik. A balti államok légterében járőröző NATO-gépek több küldetést teljesítenek majd, fokozzák a szárazföldi csapatok felkészültségét, és NATO-erők jelennek meg a Balti-tengeren, a Földközi-tenger keleti részén és szükség szerint máshol is – mondta a főtitkár.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top