ingyenes webstatisztika

Ukrán válság – A kelet-ukrajnai helyzetről folytatott telefonbeszélgetést Porosenko és Merkel

Jelentős eltávolodás érzékelhető a Kijev és az oroszbarát szakadárok képviselői által szeptember 5-én aláírt minszki jegyzőkönyvben foglaltak megvalósításától, és emiatt fennáll a veszélye a kelet-ukrajnai konfliktus kiéleződésének – állapította meg Petro Porosenko ukrán elnök pénteken, Angela Merkel német kancellárral folytatott telefonos megbeszélése során.

Az ukrán elnöki sajtószolgálat tájékoztatása alapján Porosenko elnök felhívta a német kancellár figyelmét arra, hogy Oroszország ismét a nemzetközi jog megsértésével juttatott Ukrajnába egy újabb úgynevezett humanitárius szállítmányt. Az államfő szerint Moszkva ezzel a lépésével aláássa a békefolyamatot. Nehezményezte, hogy eközben az ukrán segélyszállítmányok nem tudnak eljutni a harcok sújtotta térség lakóinak, mert azokat az oroszbarát szakadárok nem engedik be az általuk ellenőrzött területekre.
Porosenko utalt továbbá arra, hogy miközben Ukrajna átutalta gázártartozása első részletét, a Gazprom orosz gázvállalat nem fizette ki Ukrajnának az Európai Unióba irányuló tranzit szeptemberi és az októberi díját.
Szeptember 5-én a fehérorosz fővárosban Kijev, a kelet-ukrajnai szakadárok, Moszkva és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselői jegyzőkönyvet írtak alá, amelyben a szemben álló felek tűzszünetben, fogolycserében, és ütközőzóna kialakításában állapodtak meg. Ezen felül Porosenko elnök korábbi tájékoztatása alapján a dokumentum rendelkezik az ukrán törvényeknek megfelelő helyhatósági választások megrendezéséről a szakadár területeken. November 2-án viszont önkényesen saját elnöki és parlamenti választást rendeztek a szeparatisták donyecki, és luhanszki “népköztársaságaikban”, amelyek eredményét eddig egy ország sem ismerte el hivatalosan, Oroszországot is beleértve. Az ukrán elnök több ízben leszögezte, hogy a szakadárok által rendezett választás súlyos ellentmondásban van a minszki jegyzőkönyv tartalmával.
Az államfő kezdeményezésére szeptemberben a kijevi parlament törvényt fogadott el, amely három évre biztosítana különleges státust Donyeck és Luhanszk megye azon területeinek, amelyek a szakadárok ellenőrzése alatt állnak azzal a feltétellel, hogy előtte központilag megrendezett helyhatósági választáson új önkormányzatokat és helyi vezetőket választanának december 7-én. A jogszabályt Porosenko október 16-án írta alá. A szakadárok által megtartott november 2-i választások után viszont az ukrán elnök javaslatára a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) keddi ülésén úgy határozott, hogy a parlament elé terjeszti az egyes kelet-ukrajnai körzetek különleges jogállásáról szóló törvény eltörlését.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top