ingyenes webstatisztika

Ukrán válság: A decentralizáció irányába módosítják az ukrán alkotmányt, hivatalos státust kap az orosz nyelv

Ukrajna vezetői pénteken egységre szólították fel a súlyos belpolitikai válságba süllyedt, szakadár törekvések által sújtott ország lakosságát, és ígéretet tettek arra, hogy a decentralizáció irányában módosítják az alkotmányt.

Közös nyilatkozatukban Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök, Olekszandr Turcsinov ideiglenes államfő és a parlamenti többséget biztosító képviselők nemzeti egységet sürgettek és az erőszakos cselekményektől való tartózkodásra szólítottak fel.
Turcsinov sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a Régiók Pártjának és a kommunista pártnak a parlamenti frakciója elutasította a problémák békés rendezésére irányuló egyetértési memorandum aláírását. Ukrajna vezetői ezért úgy döntöttek, hogy közös nyilatkozatban rögzítik a memorandumban foglalt alapvetéseket.
Turcsinov kijelentette: az ukrán állampolgárok közötti béke és kölcsönös megértés érdekében biztosítani fogják a jogot a megyei, járási és városi tanácsoknak arra, hogy az adott területen az ukrán mint államnyelv mellett hivatalossá tegye az oroszt vagy más nyelvet, amelyet az ottani lakosság többsége beszél. Jacenyuk úgy fogalmazott, hogy “egy sor intézkedést tesznek, amellyel megerősítik az orosz és más, a helyi közösségek által Ukrajna területén használt nyelvek különleges státusát”.
“Az ukrán kormány kész átfogó alkotmánymódosítást végrehajtani, nagyobb önrendelkezést biztosítani a régióknak, és megszüntetni a megyei és a járási állami adminisztrációkat” – jelentette ki a kormányfő.
Az adminisztrációk, azaz kormányzóságok vezetőit jelenleg Ukrajnában a mindenkori államfő nevezi ki. Ezt a központilag történő kinevezési gyakorlatot Jacenyuk már korábban elavultnak nevezte, és ígéretet tett arra, hogy az új alkotmányban megszüntetik ezeket az intézményeket. A helyben megválasztott önkormányzatoknak, azaz megyei, járási és egyéb tanácsoknak, illetve a polgármestereknek pedig nagyobb hatásköröket biztosítanak.
A miniszterelnök szavai szerint annak érdekében, hogy a helyi közösségek elegendő pénzügyi forrással rendelkezzenek, a kormány kész módosítani a költségvetésről és az adózásról szóló jogszabályokat.
Turcsinov és Jacenyuk bejelentette, hogy a kormány már beterjesztette a parlament elé az amnesztiatörvény tervezetét, amelynek értelmében kegyelemben részesülnek a közelmúltbeli zavargások résztvevői, ha önként leadják a birtokukba került fegyvereket, illetve elhagyják a törvénytelenül elfoglalt középületeket- és tereket. A miniszterelnök reményei szerint a parlament már a jövő héten elfogadja a törvényt.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top