ingyenes webstatisztika

Ukrán válság – 967 ukrán katona és önkéntes esett el a “terrorellenes” hadműveletben

Petro Porosenko ukrán elnök adatai alapján összesen 967 ukrán katona, nemzeti gárdista, az ukrán biztonsági szolgálat tagja, illetve belügyi önkéntes vesztette életét a csaknem féléve tartó, Kijev által terrorellenesnek elnevezett kelet-ukrajnai hadműveletben.

    Az államfő erről a nyugat-ukrajnai lembergi (lvivi) Ivan Franko Nemzeti Egyetemen beszélt pénteken.
    “Hazugság a Kremlnek az az állítása, hogy Ilovajszknál ezren estek el” – hangsúlyozta. A Donyeck melletti településnél szenvedte el az ukrán haderő a kelet-ukrajnai művelet megindítása óta eddigi legnagyobb veszteségét. Ilovajszknál a  szakadárok és – Kijev állítása szerint – orosz reguláris erők augusztus végén ostromgyűrűbe zárták a terrorellenes egységeket. A szakadárok ígértet tettek arra, hogy szabad elvonulást biztosítanak számukra, de az állítólagos zöld folyosóban lemészárolták, illetve foglyul ejtették az ukrán egységek tagjait.
    Egyébként korábban a városnál harcoló belügyi önkéntes alakulatok tagjai is csaknem 1200-ra becsülték az Ilovajszknál elesettek számát.
    Hivatalosan Valerij Heletej védelmi miniszter pénteken 108-ra tette az ilovajszki “katlanban” meghalt ukrán katonák számát. Hozzátette ugyanakkor, hogy a belügyminisztérium alá rendelt egységek veszteségeiről nincs adata. Szeptember 10-én Vitalij Jarema főügyész azt mondta, hogy legalább kétszáz ukrán katona és önkéntes esett el Ilovajszknál. A múlt hónap elején az ukrán államfő utasítására a főügyészség vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy helyes döntéseket hozott-e a védelmi minisztérium és a vezérkar az ilovajszki harcok idején. Az önkéntes alakulatok vezetői – köztük Szemen Szemencsenko, a Donbasz zászlóalj népszerű parancsnoka – nyilvánosan a terrorellenes hadművelet vezetését tették felelőssé az ilovajszki tragédiáért. Elmondták, hogy többször kértek erősítést, de nem kaptak.  
    Porosenko beszédében biztosított afelől, hogy egyelőre nem várható újabb mozgósítás. A július 21-én kelt elnöki rendelet alapján  végrehajtott, harmadik mozgósítási hullám szeptember 6-án fejeződött be.  
    Közben Jurij Szerhejev, Ukrajna ENSZ-nagykövete pénteken New York-i sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy mintegy 2400-an – körülbelül 700 ukrán katona és 1700 civil – van jelenleg a kelet-ukajnai szakadárok fogságában.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top