ingyenes webstatisztika

Ukrajnai tüntetések – Le Monde: Európának támogatnia kell a tüntetéseket

Az Európai Unió nem mentheti meg az ukrán gazdaságot és nem döntheti meg a kijevi hatalmat, de a társulási szerződésről szóló ajánlatát fenn kell tartania, és a brüsszeli vezetőknek, valamint a nagyobb tagállamoknak hangosan és egyértelműen tudatniuk kell, hogy az ukrán nép békés európai vágyát támogatják – írta szerkesztőségi írásában hétfő délután megjelent számába a Le Monde.

A mértékadó francia liberális napilap címlapján üdvözölte, hogy “az ukránok felkeltek”. “Az Európai Unió iránti szerelem demonstrálása olyannyira ritka mostanában, hogy itt muszáj megállnunk” – fogalmazott a vezércikk.
Az adósságválsággal, a növekedésért és a munkanélküliség leküzdéséért folytatott küzdelemmel, valamint a populizmus erősödésével és a bővítés kezelésével túlterhelt EU elfelejtette, hogy továbbra is hatalmas vonzerővel rendelkezik. Ott, ahol nincs jogállam, a népek számára Európa a szabadság, a demokrácia és a modernitás reményét jelenti – hívta fel a figyelmet a Le Monde.
A lap arra emlékeztetett, hogy a 2004-es narancsos forradalom idején az európai követelés egy mélyebb, rendszerváltást sürgető mozgalomnak volt a katalizátora, amely befejezetlen maradt. Ukrajna akkor megállt félúton. A tüntetők most reformokat akarnak, tiszta és demokratikus, azaz európai államot. A lap szerint ugyanakkor az is egyértelművé vált, hogy Európa számára nem Viktor Janukovics a jó tárgyalópartner, hanem inkább az ukrán parlament elnökének a hatalom és az ellenzék képviselőinek tárgyalóasztalhoz ültetéséről szóló javaslatát kell támogatni.
“1991 augusztusában a stabilitásért aggódó idősebb George Bush Kijevbe látogatott és arra kérte az ukránokat, hogy mondjanak le függetlenségi álmukról és maradjanak a Szovjetunióban. Négy hónappal később a Szovjetunió már nem létezett. Ne kövessük el ismét ezt a hibát! Európának nem szabad ezt a csatát elveszítenie” – írta a Le Monde.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top