ingyenes webstatisztika

Ukrajnai tüntetések – a védelmi miniszter kizárta a hadsereg beavatkozását a válság rendezésébe

Az ukrán fegyveres erők nem fognak beavatkozni az országban kialakult válságos helyzet rendezésébe – jelentette ki az ukrán védelmi miniszter vasárnap egy interjúban.

Pavlo Lebegyev leszögezte, hogy a hadsereg az alkotmányban előírt szerepet és feladatokat betartva fog cselekedni. Az ukrán alkotmány előírja, hogy a hadsereg feladata az ország szuverenitásának és területi egységének szavatolása. Aláhúzza az alaptörvény ugyanakkor azt, hogy a fegyveres erők semmilyen módon nem használhatók az állampolgárok jogainak és szabadságának korlátozására.
A politikus fontos lépésnek nevezte a megbékélés felé Viktor Janukovics elnök arra vonatkozó javaslatát, hogy két ellenzéki vezető kulcspozíciót töltsön be a kormányban. Arszenyij Jacenyuknak, a Haza (Batykivscsina) frakcióvezetőjének kormányfői tisztet, Vitalij Klicskónak, az Ütés (UDAR) elnökének miniszterelnök-helyettesi posztot ajánlott.
Jacenyuk sajtószolgálatán keresztül közölte, hogy egyelőre nem fogadták el az államfő javaslatát, hanem a három ellenzéki erő további konzultációkat folytat egymás között a kérdésben.
“Ha az ellenzék elutasítja Janukovics kezdeményezését, azzal lesz megvádolva, hogy nem hajlandó Ukrajnának az Európai Unióhoz való közeledési folyamatát irányítani” – fejtette ki az ellenzéki politikus. Kijelentette, hogy hajlandóak vállalni a felelősséget az ország sorsáért, de csak az általuk meghatározott feltételek mellett. Jacenyuk hangsúlyozta, hogy a jövő keddi rendkívüli parlamenti ülésen meg kell a képviselőknek szavazniuk az amnesztiatörvényt, és valamennyi tüntetőnek vissza kell nyernie a szabadságát. Ezen kívül az ellenzék követeli a január 16-án elfogadott, gyülekezési, szólás- és sajtószabadságot korlátozó törvények megsemmisítését, és nem elégednek meg azok módosításával – szögezte le.
Vitalij Klicsko a Bild német lap vasárnapi számában nyilatkozva “mérgezettnek” nevezte Janukovics ajánlatát. Szerinte az a célja, hogy megossza az ellenzéket. Hangsúlyozta, hogy folytatják a tárgyalásokat a válság rendezésére, de továbbra is előre hozott választásokat követelnek.
Helyi jelentések szerint délelőtt “fegyverszünet” volt a rohamrendőrök és a tüntetők között a kijevi Hrusevszkij utcában, az egy hete tartó zavargások helyszínén.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top