Home / _További hírek / Ukrajna haditechnikai eszközöket ad el Oroszországnak, annak ellenére, hogy agresszornak tekinti

Ukrajna haditechnikai eszközöket ad el Oroszországnak, annak ellenére, hogy agresszornak tekinti

Ukrajna haditechnikai eszközöket ad el Oroszországnak annak ellenére, hogy Kijev Moszkvát hivatalosan agresszornak tekinti a Krím félsziget elcsatolása és a Donyec-medencében dúló konfliktus miatt – derült ki egy stockholmi intézet jelentéséből, amelyet csütörtökön ismertetett az ukrán sajtó.

A Stockholmi Békekutató Intézet (SIPRI) jelentése alapján tavaly nyáron Ukrajna eladta a Heorhij Ahafonov nevű szállítóhajót egy olyan vállalatnak, amely a tengerparttal nem rendelkező, szárazföldi Mongóliában van bejegyezve. A hajó egy darabig mongol zászló alatt futott. 2015. október 18-án viszont már új néven, Kazany-60-ként jelent meg a dél-oroszországi Novorosszijszk kikötőjében, majd egy héttel később – már orosz zászló alatt – a Krím félszigeti Szevasztopolban. Az orosz hadiflotta kötelékébe került hajó jelenleg katonai felszerelést szállít Szíriába.
Az intézet rámutatott arra, hogy valószínűleg több hajót is vásárolt Oroszország Ukrajnától. A Heorhij Ahafonovval azonos típusú Kizil-60 nevű hajó november 10-e óta van Novorosszijszkban, korábban az előbbihez hasonlóan az Ukrán Dunai Hajózási Társaság tulajdonában volt.
A hajókon kívül a jelentés szerint Ukrajna tavaly négy darab, hadihajókhoz való gázturbinát szállított le Oroszországnak, továbbá alkatrészeket An-148-as utasszállító repülőgépekhez.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top

 
Amennyiben szeretne részletesebb tájékoztatást kapni,
kérjük töltse ki az alábbi adatlapot.
Adatait bizalmasan kezeljük.

Név

Email cím

Telefonszám

 

×