ingyenes webstatisztika

Újból lendületbe jön a német gazdasági növekedés

Az év eleji átmeneti lassulást felváltó mérsékelt ütemű fellendülésnek köszönhetően Németország az idén 1,5 százalékos GDP-növekedést ér el, majd jövőre 1,8 százalékosat – írja a Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung e.V. (DIW Berlin) gazdaságkutató intézet őszi elemzése.

A német konjunktúra egyik legfontosabb motorjaként a jó foglalkoztatási helyzetre és az emelkedő személyi jövedelmekre támaszkodó belső kereslet szolgál. A fellendülést azonban jelenleg a világgazdasági növekedési ütem lassulása és az euróövezeti növekedés megtorpanása hátráltatja, tetézve az exportot és beruházásokat fékező ukrajnai válságból származó bizonytalansággal.
A világgazdasági növekedés az idei év első felében lassult a 2013 első felében elért növekedési ütemhez képest. A legnagyobb mértékben a feltörekvő térségekben lassult a növekedés – Kína kivételével. Az orosz gazdaság stagnált, a brazil pedig recesszióba csúszott.
Az iparosodott országok körében az Egyesült Államok szerezte meg ismét a növekedési motor szerepét második negyedévi 4,2 százalékos éves GDP-növekedéssel. Az amerikai növekedés az év hátra lévő részében és jövőre is lendületes ütemet tart majd. Aggodalomra ad okot viszont a japán gazdaság gyenge növekedési üteme.
Nem nagyon akar erőre kapni az euróövezet. Emelkedett ugyan az export és a belső fogyasztás, a hangulatindexek azonban arra utalnak, nem biztos, hogy ez így is marad. A beruházások csökkentek és a feldolgozóipar megrendelései a helyzet további romlására utalnak. Annak ellenére is, hogy a válságországokban, Spanyolországban, Portugáliában és Írországban a bevezetett reformok kezdik meghozni első gyümölcseiket, az euróövezeti gazdaság az idén a DIW számításai szerint 0,7 százalékkal, jövőre pedig 1,1 százalékkal bővülhet.
A viszonylag gyenge második negyedév után a német gazdaság a harmadik negyedévben mérsékelt növekedésnek indul. A foglalkoztatás növekedési üteme némileg mérséklődik ugyan, az idén azonban ezzel együtt is 330 ezer, jövőre pedig 120 ezer új állás létesül. A munkanélküliek száma az idén ezért 2,91 millióra csökken. Jövőre azonban már a foglalkoztatás növekedési üteme nem fog tudni lépést tartani a munkaerő kínálat növekedésével.
A német export emelkedik ugyan, de kilátásait az ukrajnai válsággal járó kockázatok rontják. A DIW várakozásai szerint a geopolitikai kockázatokkal járó bizonytalanság az év végéig is kitart, az export növekedési üteme ezért a negyedik negyedévben lelassul. Miután azonban a kialakult bizonytalan helyzet a jövő év elejétől elkezd veszíteni jelentőségéből, az export ismét növekedési lendületre tesz szert, jórészt a beruházási aktivitás erősödésének köszönhetően – írja a DIW Berlin gazdasági kutató intézet őszi elemzése.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top