ingyenes webstatisztika

Újabb 900 millió eurót kapunk

Uniós támogatások – Hamarosan újabb 900 millió euró érkezik. A csütörtökön a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által is bejelentett 350 milliárd forintot követően október közepén az Európai Bizottság várhatóan újabb 900 millió euró, átszámítva mintegy 267 milliárd forint korábban visszatartott uniós támogatást utal át Magyarországnak – közölte pénteken Shirin Wheeler, a brüsszeli testület regionális politikáért felelős szóvivője.

Wheeler a bizottság részéről megerősítette, hogy csütörtökön mintegy 1,17 milliárd euró pénzt szabadítottak fel, és küldtek el Magyarországra abból a pénzből, amelyet korábban a pályázatok kezelése és ellenőrzése terén talált szabálytalanságok miatt tartott vissza Brüsszel 2012 novembere óta.
A pénzek felszabadításáról  a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget kormánybiztosként irányító Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár szeptember elején állapodott meg Johannes Hahn regionális politikáért felelős uniós biztossal. Miután a bizottság úgy ítélte meg, hogy Magyarországnak sikerült megszüntetnie a szabálytalanságokat, az alku értelmében a bizottság azzal a feltétellel szabadítja fel a visszatartott forrásokat, hogy Magyarország öt százalékos, 69-75 milliárd forintos, úgynevezett korrekciót fogad el, vagyis a korábban benyújtott igények öt százalékát a bizottság nem fizeti ki. Ezért Magyarországnak ennyivel korrigálnia kellett a korábban benyújtott fizetési igényeket. Ezek a beadványok érkeztek meg most Brüsszelbe – tudatta Shirin Wheeler.
Mind Lázár János, mind Johannes Hahn hangsúlyozta, hogy a pénz nem vész el automatikusan Magyarország számára, a forrásokat Magyarországnak lehetősége van újra elkölteni. Ehhez viszont a hétéves uniós költségvetési periódus végéhez közeledve arra van szükség, hogy a magyar hatóságok az év végéig megpályáztassák a pénzeket és szerződést is kössenek a kedvezményezettekkel. A projektek megvalósítására azt követően még kettő, egyes esetekben három év áll rendelkezésre. Ha viszont nem sikerül az év végéig helyet találni a forrásoknak, akkor a pénzek Brüsszelben ragadnak, a beragadó forrásokat pedig Magyarország már nem tudja majd lehívni. (MTI)

640x40_feher
Scroll To Top