ingyenes webstatisztika

Újabb 10 milliárd dollárral csökkenti kötvényvásárlásait a Fed

Nem változtatott az irányadó kamaton az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed és újabb 10 milliárd dollárral csökkentette gazdaságösztönző célú kötvényvásárlási programjának havi keretösszegét.

IronFX_special-bonus_728x90_HU

A Fed így a decemberi és a mostani 10-10 milliárd dolláros csökkentés után havi 65 milliárd dollárral növeli kötvényvásárlásokkal a pénzügyi rendszer likviditását.
A Fed monetáris döntéshozó testülete, a FOMC egyhangúlag döntött a kötvényvásárlások havi keretösszegének 10 milliárd dolláros csökkentéséről.
A döntés indoklásában a Fed úgy fogalmazott, hogy nagyobb lendületre tett szert a gazdasági növekedés és a munkaerőpiacon is javulás volt érzékelhető az elmúlt időszakban. A munkanélküliségi ráta csökkent valamelyest, de még ezzel együtt is túl magas. A lakossági kiadások és a vállalati beruházások növekedési üteme gyorsult az elmúlt hónapokban, bár a lakásépítések növekedési üteme lassult valamelyest.
A költségvetési politika változatlanul fékező hatással van a gazdasági növekedésre, de már a korábbinál gyengébb mértékben. Az infláció elmarad a FOMC hosszú távú céljától, a távlati inflációs várakozások viszont stabilak.
Mandátumához híven a Fed a foglalkoztatás maximalizálására törekszik az árstabilitás megvédése mellett – szögezi le a közlemény.
A döntéshozó testület meggyőződése szerint megfelelő monetáris ösztönzés mellett a gazdasági növekedés mérsékelt ütemű növekedésére és a munkanélküliségi ráta csökkentésére lehet számítani. A Fed véleménye szerint a gazdasági növekedést és foglalkoztatás javulását veszélyeztető kockázati tényezők kiegyensúlyozottabbá váltak az elmúlt hónapokban.
A döntéshozó testület közleményében elkötelezte magát a laza monetáris politika “huzamos idejű” folytatása, azaz az irányadó kamatok alacsonyan tartása mellett a kötvényvásárlási program teljes leépítése utáni időkre is. A Fed az irányadó kamatot a közlemény szerint mindaddig a 0-0,25 százalék tartományban kívánja tartani, amíg a munkanélküliségi ráta meghaladja a 6,5 százalékot és az inflációs előrejelzések fél százalékpontnál nagyobb mértékben nem lépik túl a FOMC 2,0 százalékos célját.
A Fed egyúttal a piaci várakozásoknak megfelelően jelezte azt is, hogy az elkövetkező hónapokban is szándékában áll lépésről lépésre csökkenteni kötvényvásárlásainak keretösszegét.
Elemzők szerint a folyamat az év végéig fog tartani.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top