ingyenes webstatisztika
Home / _További hírek / Trükkös december vitte volna le az év végi államadósságot?
Legfrissebb hírek Magyarországról angol nyelvű portálokról: NewsPortal.hu

Trükkös december vitte volna le az év végi államadósságot?

Jelentősen megugrott a hazai államadósság 2016 első hónapjában. A tavalyi év végi értékhez képest mintegy 480 milliárd forinttal növekedett ez az érték. Utoljára egy évvel ezelőtt, 2015 januárjában volt ennél nagyobb mértékű emelkedés az államadósságban.

Egy éve nem látott mértékben emelkedett januárban a központi költségvetés bruttó, nem konszolidált adóssága. Ez pedig a GDP-arányos rátában is látványosan megmutatkozik az mfor.hu gazdasági portál becslései szerint. A Nemzetgazdasági Minisztérium részletes januári költségvetési adatainak utolsó része az adósságadatokat taglalja. A dokumentum szerint a központi költségvetés bruttó, nem konszolidált adóssága 25 180,3 milliárd forint volt január végén, 480 milliárddal több, mint tavaly év végén. A növekedés mértékét jól jelzi, hogy legutóbb pont egy évvel ezelőtt, 2015 januárjában volt ennél nagyobb növekedés az adósságban.

Az mfor szerint az állomány megugrását szinte borítékolni lehetett már hetekkel ezelőtt. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az év végi adósságráta beállítása érdekében decemberben jelentős összegű adósságcsökkentést hajt végre a kormány. Ezt a jegybanknál vezetett Kincstári Egységes Számla (KESZ) drasztikus leapasztása mellett előtörlesztésekkel, devizakötvények visszavásárlásával éri el. Hasonló történt tavaly év végén is, amikor csak az utolsó hónapban több mint 800 milliárd forintot tüntettek el Orbánék a költségvetési adósságból. Ennek és az év végi, vártnál nagyobb GDP-növekedésnek köszönhetően az adósságráta 75,5 százalékra süllyedt az előző évi 76,9 százalékról. Mindezek után már borítékolható volt, hogy az év első hónapjában a csökkenés helyett a növekedés lesz a meghatározó az adósság esetében. Ehhez a tervezettnél nagyobb aukciós értékesítések, a vártnál is nagyobb mértékű lakossági állampapír-értékesítés, a mark-to-market betétek állományának növekedése járult hozzá. Az MNB által kalkulált év végi GDP-arányos adósság 75,5-ről 76,9 százalékra ugrott, vagyis év végéhez képest 1,4 százalékpontos a növekedés mértéke. Pont annyi, mint amennyivel tavaly egész évben sikerült csökkenti az adósságrátát. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy az elmúlt öt évben évben a GDP-arányos adósság trendje, súlyozott átlagot tekintve csökkenő pályán mozog.


Forrás: GazdaságTV.hu

640x40_feher
Scroll To Top

[contact-form-7 id=”55816″ title=”ContactForm_WithTel”]

×