ingyenes webstatisztika

Tőzsdezárás – Vegyesen zártak a vezető papírok

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 208,89 pontos, 0,46 százalékos emelkedéssel, 45 547,15 ponton zárt kedden.

A részvénypiac forgalma 9,3 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott az előző napi záráshoz képest.
Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint a nemzetközi befektetői hangulat inkább negatív volt, miután az Apple hétfőn árbevétel-figyelmeztetést adott ki. A vállalat arra hívta fel a figyelmet, hogy a kínai koronavírus-járvány miatt problémák vannak a beszállítói láncokban, valószínűleg nem tudják legyártani a kellő mennyiségű terméket, emiatt az árbevételük alacsonyabb lehet. Ez alapvetően meghatározta az egész napos kereskedést az európai és az amerikai részvénypiacokon is.
Itthon ugyanakkor a BUX emelkedni tudott. A senior elemző a blue chipek közül kiemelte a Mol közel 1,5 százalékos emelkedését, hozzátéve, hogy a Richter is erősödni tudott, míg az OTP stagnált, a Magyar Telekom pedig mínuszban zárt.
A távközlési papír esését Varga Zoltán azzal magyarázta, hogy délután 4 órakor – kissé rendhagyó módon, kereskedési időben – kijött a cég negyedik negyedéves gyorsjelentése, ami csalódást okozott a befektetőknek.

A 2019-es osztalékjavaslat ugyanis a 27 forintos várakozással szemben csak 20 forint lett, ami elég komoly érvágás a befektetőknek. A társaság emellett bejelentett egy 5,2 milliárd forintos részvény-visszavásárlási programot is. Az eredmények alapvetően nem lettek rosszak, de a Magyar Telekom elsősorban osztalékrészvény, ezért elég érzékenyen reagált, – mondta Varga Zoltán.
A Mol 38 forinttal, 1,46 százalékkal 2640 forintra erősödött, 1,7 milliárd forintos forgalomban.
Az OTP-részvények ára nem változott, 15 250 forintot ért, forgalmuk 4,2 milliárd forintot tett ki.
A Magyar Telekom árfolyama 7 forinttal, 1,55 százalékkal 446 forintra csökkent, forgalma 1,1 milliárd forint volt.
A Richter-papírok ára 70 forinttal, 1 százalékkal 7060 forintra nőtt, forgalmuk 1,7 milliárd forintot ért el.
A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 3702,43 ponton zárt kedden, ez 8,26 pontos, 0,22 százalékos csökkenés a hétfői záráshoz viszonyítva.(MTI)

640x40_feher 640x40_feher
Scroll To Top