ingyenes webstatisztika

Tőzsdezárás – Erősödtek a vezető részvények

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1766 pontos, 5,72 százalékos emelkedéssel, 32 614,56 ponton zárt kedden.

A részvénypiac forgalma 16,4 milliárd forint volt, a vezető részvények erősödtek az előző napi záráshoz képest.
Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője elmondta, a magyar piacon is zöldben zártak az indexek, a BUX közel 6 százalékkal emelkedett. Ennek fő oka, hogy Európában nagyon jó hangulat volt, a tengerentúlon is emelkednek az indexek.
Az amerikai jegybank, a Fed hétfőn jelentette be, hogy jelentős likviditástöbbletet fog a piacnak nyújtani, és úgy tűnik, ez keddre már megtette hatását. Az elemzők optimisták, hogy ez talán rövid távon képes lehet megfogni a gazdasági csökkenést. Ahogy azzal kapcsolatban is optimisták a pénzügyi szakemberek, hogy az amerikai mentőcsomag, amit a kongresszus hétfőn még elutasított, a közeljövőben átmehet, így jelentős tőkeinjekció érkezhet a kis- és középvállalkozásokhoz, a nagyvállalkozásokhoz és a családokhoz egyaránt.

Az amerikai tőzsdék 7,5 százalékkal emelkedtek, de a német DAX index is 9 százalékos pluszban volt a BÉT zárásakor. Nagyon nagy a jókedv, kérdéses azonban, hogy ez meddig tarthat ki – mondta a vezető elemző, hozzátéve: az Egyesült Államokban egyre durvább a vírus terjedése, és ha ez nem fordul meg vagy lassul le legalább picit, lehet, hogy újra keményebb mínuszok is jöhetnek a tőzsdéken.
Az MNB kedden nem változtatott az irányadó kamatokon. A magyar jegybank is likviditást fog azonban juttatni a piacnak, minél inkább segíteni akar a bankoknak abban, hogy a hitelezés ne csak ne álljon le, hanem induljon be ismét minél nagyobb ütemben, amihez új swapeszközöket is be fog vetni.
A forint kicsit gyengült kedden mind az euróval, mind a dollárral szemben, az eurót a BÉT zárásakor 355,52 forinton jegyezték, ami 1 százalék feletti gyengülésnek felel meg. Ez a vezető elemző szerint nagyrészt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) döntésének, illetve Nagy Márton MNB-alelnök szavainak tudható be. Úgy vélte, ez még koordinálható gyengülés, a korábbi napokban ennél sokkal nagyobb eséseket is lehetett látni. Amennyiben azonban ismét felerősödnek a nemzetközi kockázatok, nem biztos, hogy a forint akár ezt a viszonylag gyenge szintet tartani tudja a jövőben – mondta.
A Mol 129 forinttal, 6,89 százalékkal 2000 forintra erősödött, 2,9 milliárd forintos forgalomban.
Az OTP-részvények ára 395 forinttal, 4,40 százalékkal 9380 forintra nőtt, forgalmuk 8,9 milliárd forintot tett ki.
A Magyar Telekom árfolyama 13,50 forinttal, 3,95 százalékkal 355 forintra emelkedett, forgalma 414,7 millió forint volt.
A Richter-papírok ára 375 forinttal, 6,92 százalékkal 5795 forintra nőtt, forgalmuk 3,0 milliárd forintot ért el.
A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 2699,96 ponton zárt kedden, ez 141,99 pontos, 5,55 százalékos emelkedés a hétfői záráshoz viszonyítva.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top