ingyenes webstatisztika

Tőzsdenyitás előtt – Veszteséges kezdés várható Európában

Indexcsökkenésre lehet számítani hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon.

A határidős indexjegyzések alapján a frankfurti és a párizsi tőzsdék egy százalék körüli indexveszteséggel kezdik a hétfői kereskedést, a londoni tőzsdeindex pedig 0,7 százalékkal gyengül nyitáskor.
Pénteken nyereséggel zártak az európai tőzsdék Frankfurt kivételével: a DAX index 0,21 százalékkal csökkent. Londonban az FTSE-100 index 1,10 százalék, a párizsi CAC-40 pedig 0,68 százalék nyereséget ért el. Madrid 0,58 százalékkal, Milánó 0,53 százalékkal zárt magasabban. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx 600 indexek 0,63 és 0,62 százalék nyereséggel fejezték be a pénteki kereskedést, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,41 százalékkal emelkedett.

Pénteken a technológiai ágazat részvényei emelkedtek a legnagyobb mértékben Európában, korrigálva a kínai Huawei távközlési berendezés gyártó vállalat pénzügyi igazgatójának letartóztatása miatt elmérgesedni látszó amerikai-kínai kereskedelmi ellentétek miatt előzőleg elszenvedett veszteségeiket. A Nokia és az Ericsson részvényei egyaránt három százalékot meghaladó nyereséget értek el.
Az olajár a pénteki emelkedés után vegyesen alakult hétfőn, a Brent nyersolaj ára tovább emelkedett, az amerikai WTI ára csökkent. A Brent ára 0,45 százalékkal hordónként 61,95 dollárra emelkedett, a WTI ára 0,30 százalékkal 52,45 dollárra csökkent.
Pénteken az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők, közöttük Oroszország napi 1,2 millió hordós termeléscsökkentésben állapodott meg. Az OPEC napi 800 ezer hordóval, a szervezeten kívüliek napi 400 ezer hordóval csökkentik termelésüket. A termelési rekordot rekordra döntő Egyesült Államok viszont nem vesz részt a korlátozásban, ami a WTI árának csökkenéséhez vezetett.
A dollár gyengült, az arany ára emelkedett a Fed kamatemeléseinek mérséklődő ütemezéséről adott jelzések hatására. Az eurót 0,49 százalékkal jegyzik erősebben 1,1435 dolláron, az arany ára 0,22 unciánként 1255,30 dollárra emelkedett.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top