ingyenes webstatisztika

Tőzsdenyitás előtt: Vegyes szakértői várakozások

Kissé eltérően látják a keddi kereskedés várható irányát a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az MTI-nek nyilatkozó piaci szakértők.

Német Sándor, a Buda-Cash Brókerház kereskedelmi igazgatóhelyettese szerint hétfői záróértéke közelében, stagnálással nyithat kedden a magyar tőzsde, és a kereskedés során sem lesz túl nagy elmozdulás. Hozzátette: a befektetők az ukrajnai helyzettel kapcsolatos híreket figyelik leginkább. Az OTP piaczárás után jelentette be, hogy a vártnál nagyobb lesz a devizahitelezés miatti vesztesége, ez negatívan érintheti a bankpapírt, annak ellenére is, hogy “sok rossz beépült már az árfolyamba” – fogalmazott.
Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője szerint egy-másfél százalék közötti csökkenéssel nyithat a BÉT, amelyet az OTP vezérelhet.
A bank a tőzsde honlapján hétfőn közzétette, hogy jelentősen növelné az OTP Bank várható és potenciálisan felmerülő veszteségét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) módszertani útmutatásának esetleges alkalmazása a devizaalapú fogyasztói kölcsönszerződések árfolyamrés semmissége miatti átszámításáról. A közlemény szerint az OTP Csoport várható visszatérítési kötelezettsége az iránymutatás alkalmazása esetén – az árfolyamrés alkalmazásának semmissége következtében – a korábban jelzett, adózás előtti mintegy 27 milliárd forinttal szemben mintegy 41 milliárd forinttal csökkentené a bank eredményét.
Móró Tamás szerint az OTP vártnál jelentősen nagyobb veszteségbecslése kedvezőtlenül érintheti az árfolyamot, ami így akár 2-3 százalékkal csökkenhet.
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 181,63 pontos, 1,06 százalékos emelkedéssel, 17 274 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 5,3 milliárd forint volt. A Mol ára nem változott, 11 600 forintot ért, 626,8 millió forintos forgalomban. Az OTP-részvények 79 forinttal, 2,08 százalékkal 3875 forintra erősödtek, forgalmuk 4,0 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,28 százalékkal 356 forintra csökkent, forgalma 83,3 millió forint volt. A Richter árfolyama 73 forinttal, 1,93 százalékkal 3860 forintra nőtt, forgalma 587,0 millió forintot ért el.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top