ingyenes webstatisztika

Tőzsdenyitás előtt – Vegyes kezdés várható az európai tőzsdéken

Vegyes kezdésre lehet számítani szerdán a főbb európai értékpapírpiacokon. A tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a londoni tőzsde 0,4 százalékos indexcsökkenéssel nyithat, Frankfurtban pedig 0,1 százalékos indexemelkedéssel indulhat a szerdai kereskedés.

Kedden nyereséggel zártak az európai tőzsdék. Az európai gyűjtőindexek közül az FTSE EuroFirst 300 index 0,71 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 0,66 százalékkal zárt magasabban, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,47 százalékkal emelkedett.
Az európai tőzsdék már a nyitáskor emelkedéssel nyugtázták kedden a kínai ipari termelés és kiskereskedelmi forgalom augusztusi növekedését. A ZEW gazdaságkutató intézet felmérése pedig a befektetői hangulat váratlan mértékű javulását mutatta ki szeptemberre mind Németországra, mind az euróövezetre vonatkozóan. Németországban két évtizedes, az euróövezetben másfél évtizedes csúcsra emelkedett a ZEW hangulatindexe.
A legnagyobb nyereséget a kiskereskedelmi ágazat papírjai érték el, ágazati indexük közel 2,5 százalékkal emelkedett. Az egyetlen vesztes ágazatnak a banki bizonyult, az index közel 1,0 százalékos csökkenésével.
Londonban 1,32 százalékkal zárt magasabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,18 százalékkal, a CAC-40 Párizsban 0,32 százalékkal emelkedett. Milánóban 0,82 százalékos, Madridban 1,22 százalékos indexemelkedéssel zárt kedden a tőzsde.
Az olajár az amerikai nyersolajkészletek csökkenése és a globális kereslet várható csökkenése miatt emelkedett szerdán. Az európai kereskedési idő kezdete előtt két órával a Brent nyersolaj ára 1,51 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben hordónként 41,14 dolláron, a WTI ára pedig 1,78 százalékkal 38,96 dollárra emelkedett.

Az American Petroleum Institute (API) jelentése szerint az Egyesült Államok nyersolajkészletei 8,5 millió hordóval csökkentek az elmúlt héten. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) napi 200 ezer hordóval napi 91,7 millióra csökkentette idei globális olajkeresleti előrejelzését. Az OPEC szintén csökkentette idei keresleti előrejelzését napi 9,46 millió hordóra. Áremelő tényező emellett a Sally hurrikán miatt a Mexikói-öbölben várható olajtermelés-csökkenés is.
Az eurót 0,05 százalékkal jegyzik magasabban 1,1850 dolláron, az arany spot ára 0,38 százalékkal unciánként 1961,40 dollárra emelkedett.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top