ingyenes webstatisztika

Tőzsdenyitás előtt – Várhatóan nagy veszteséggel nyitnak az európai értékpapírpiacok

Várhatóan nagy veszteséggel nyitnak hétfőn az európai értékpapírpiacok a mélyülő német belpolitikai viszály és az Egyesült Államokkal fokozódó kereskedelmi feszültség miatt.

A határidős indexjegyzések alapján a londoni FTSE-100 index 0,7 százalék, a párizsi CAC-40 index 0,8 százalék, a frankfurti DAX index pedig 0,9 százalék csökkenéssel kezdi a hétfői kereskedést.
A német belpolitika és az amerikai-európai kereskedelmi összecsapás mellett makrogazdasági mutatók is befolyásolhatják az értékpapírpiaci befektetési döntéseket hétfőn. Ilyenek lehetnek az euróövezet májusi munkanélküliségi rátája és termelői árindexe az Eurostat kimutatása alapján, valamint az IHS Markit gazdaságkutató intézet júniusi euróövezeti feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe.
Pénteken az európai tőzsdék nyereséggel zártak, a páneurópai FTSE Eurofirst 300 index 0,79 százalékkal, a Stoxx 600 index 0,81 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,89 százalékkal emelkedett.

Londonban 0,28 százalék emelkedéssel fejezte be a kereskedést az FTSE-100 index, a frankfurti DAX index 1,05 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 0,91 százalékkal végzett magasabban. Milánóban 0,90 százalék, Madridban 0,35 százalék emelkedéssel zárt a tőzsdeindex.
Pénteken szinte minden gazdasági ágazatban erősödtek a részvények, a legjobb eredményt a technológiai és gépipari ágazatok érték el másfél százalékos erősödéssel, a nyersanyagipari ágazat pedig közel egy százalékkal erősödött. A legjobban teljesítő részvény az Osram volt pénteken Európában hat és fél százalékos erősödéssel a Bank of America Merrill Lynch befektetési banktól kapott magasabb portfolió-súlyozási besorolásnak köszönhetően.
Az olajár az elmúlt heti mintegy nyolc százalékos emelkedés után hétfőn csökkent Szaúd-Arábia termelésnövelésre tett ígéretének köszönhetően: a Brent 1,25 százalékkal, hordónként 78,24 dollárra, a WTI 1,02 százalékkal, 73,39 dollárra. A washingtoni Fehér Ház hét végi közleménye szerint a szaúdi király jelezte készségét Donald Trump elnöknek az olajtermelés növelésére, amennyiben a piaci egyensúly ezt megkívánja.
A Reuters hírügynökség által végzett olajpiaci felmérés szerint Szaúd-Arábia termelése júniusban napi 700 ezerrel nőtt a májusihoz képest és megközelítette a 2016 novemberében napi 10,72 millió hordón elért rekordot.
Az euró gyengült a német belpolitikai válság elmélyülésének jeleire: az eurót 0,32 százalékkal jegyezték gyengébben 1,1647 dolláron. Az arany határidős jegyzésének legközelebbi kontraktusa 0,25 százalékkal, unciánként 1251,40 dollárra csökkent.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top