ingyenes webstatisztika
Home / Tőzsde / Külföldi Tőzsde / Tőzsdenyitás előtt – Pozitív korrekció várható Európában

Tőzsdenyitás előtt – Pozitív korrekció várható Európában

Az előző napi nagy gyengülés pozitív korrekciójára lehet számítani pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon.

A határidős indexjegyzések alapján a főbb mutatók, a londoni, frankfurti és párizsi tőzsdeindexek egy százalék feletti erősödéssel kezdhetik a pénteki kereskedést.
Csütörtökön az európai tőzsdék nagy, két-három százalékos veszteséggel zártak. Az FTSE EuroFirst 300 és Stoxx 600 páneurópai indexek 3,08 és 3,09 százalék eséssel fejezték be a kereskedést, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 3,31 százalékkal csökkent.
Londonban 3,15 százalékkal végzett alacsonyabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 3,48 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 3,31 százalékkal esett. Madridban 2,75 százalék, Milánóban 3,54 százalék veszteséggel végzett a tőzsde.

     
A befektetőket világszerte kockázatkerülésre késztette az amerikai-kínai kereskedelmi kapcsolatok elmérgesedésének a lehetősége. Csütörtökön amerikai kérésre Kanadában letartóztatták a kínai Huawei mobil távközlési berendezés gyártó vállalat pénzügyi igazgatóját, a cég alapítójának a lányát. A piacok attól tartanak, hogy ez a lépés kisiklathatja a kereskedelmi kapcsolatok rendezése felé tett lépéseket.
A főbb indexek a Brexit-szavazás óta a legnagyobb veszteségüket szenvedték el csütörtökön. Minden egyes gazdasági ágazat mutatója csökkent, az összes európai tőzsde nagy veszteséggel zárt.
A legnagyobb veszteség a kínai kereskedelmi kapcsolatoknak erősen kitett nyersanyagipari ágazatot érte, mutatója több mint négy százalékkal gyengült. Hasonlóképpen az autóipari ágazati mutató is négy százalék feletti veszteséget szenvedett el. A Faurecia robotgyártó és a Daimler autógyár részvénye egyaránt hat százalékkal gyengült. A technológiai ágazat három százalékot veszített.
A tőzsdei árfolyamok gyengüléséhez az olajár csökkenése is hozzájárult. Az OPEC csütörtöki bécsi közgyűlésén határozat született a kitermelés csökkentéséről, ennek részleteit azonban nem hozzák nyilvánosságra, amíg meg nem állapodnak a szervezeten kívüli nagy olajtermelőkkel, elsősorban Oroszországgal a termeléskorlátozáshoz való csatlakozásról.
Az olajár az előző napi négy százalékot is elérő esés után pénteken tovább csökkent. Az európai kereskedés kezdete előtt bő egy órával a Brent nyersolaj ára 1,12 százalékkal állt alacsonyabban hordónként 59,39 dolláron, a WTI ára 1,11 százalékkal 50,92 dollárra csökkent.
Az eurót 0,07 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1370 dolláron, az arany ára 0,07 százalékkal 1244,45 dollárra emelkedett unciánként.(MTI)

640x40_feher
640x40_feher
Scroll To Top

[contact-form-7 id=”55816″ title=”ContactForm_WithTel”]

×