ingyenes webstatisztika

Tőzsdenyitás előtt – Pozitív kezdés várható az európai tőzsdéken

Csekély, néhány pontos indexemelkedéssel indulhat pénteken a kereskedés a főbb európai értékpapírpiacokon az előző napi veszteségek után.

A határidős indexjegyzések és a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a pénteki nyitáskor a főbb európai tőzsdeindexek néhány pontos, 0,05 százalék körüli pozitív korrekciója várható.
Csütörtökön veszteséggel zártak az európai piacok a koronavírus-megbetegedések hirtelen, nagymértékű növekedése miatt. Hasonló okból az amerikai tőzsdék is veszteségbe fordultak pénteken az elért rekordokról. A fertőzöttek száma ugyanis új diagnosztikai protokoll bevezetése miatt csütörtökön 15 ezerrel emelkedett Kínában a korábban megszokott napi 2-3 ezer helyett. Pénteken már ismét mérséklődött, napi négyezerre csökkent a növekedés üteme.
A páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 indexek 0,09 és 0,02 százalék csökkenéssel fejezték be a csütörtöki kereskedést, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,20 százalékkal csökkent. Londonban 1,09 százalékkal csökkent az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,03 százalékkal csökkent, a CAC-40 Párizsban 0,19 százalékkal zárt alacsonyabban. Madridban 0,31 százalék indexcsökkenéssel zárt a tőzsde csütörtökön, a milánói árfolyammutató viszont 0,12 százalékkal emelkedett.
Pénteken az euróövezeti és német negyedik negyedévi GDP-növekedési, valamint az euróövezeti negyedik negyedévi foglalkoztatási adatok közzététele befolyásolhatja a tőzsdei árfolyamokat.

A várható kínai gazdasági lassulás és annak világgazdasági hatása miatti aggodalmak megfékezték pénteken az olajár emelkedését. A világpiaci olajár azonban hat hete az első alkalommal érhet el nyereséges hétzárást az OPEC+ termeléskorlátozási szándékának köszönhetően. A Brent nyersolaj több mint három, a WTI pedig több mint két százalékos heti áremelkedésnél jár.
A globális kereskedelemben az európai kereskedési idő kezdete előtt másfél órával a Brent nyersolaj 56,33 dolláron állt hordónként, 0,02 százalékkal alacsonyabban, a WTI ára pedig 0,06 százalékkal 51,45 dollárra emelkedett.
Az eurót 0,01 százalékkal jegyzik gyengébben 1,0838 dolláron, az arany spot ára 0,01 százalékkal unciánként 1576,25 dollárra emelkedett.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top