ingyenes webstatisztika

Tőzsdenyitás előtt – Kivárás jellemezheti a mai kereskedést az elemzők szerint

Kivárás jellemezheti a mai kereskedést az elemzők szerint. Nem számítanak nagy árfolyammozgásokra kedden piaci szakértők, akik szerint a hét második felében esedékes kamatdöntések előtt inkább kivárás jellemzi majd a befektetőket, bár érdemes figyelni az Európai Bizottság makroelőrejelzésére, amelyet kedden publikál.

A CIB Bank reggeli elemzése szerint kedvező a befektetői hangulat, miközben a hétfői mérsékeltebb deviza- és részvénypiaci mozgások a hét további részében következő jegybanki kamatdöntések (EKB, BoE) előtti kivárást, illetve a Fed monetáris politikájával kapcsolatban továbbra is fennálló bizonytalanságot is tükrözhették.
Kedden a fejlett piacokon is kevés érdemi adatközlés lesz; Európában a csütörtöki kamatdöntések előtti kivárás lehet jellemző. Ugyanakkor az Európai Bizottság kedden közli friss makroelőrejelzéseit, köztük a magyart is – hívták fel a figyelmet az elemzők.
Balásy Zsolt, az MKB részvénystratégája MTI-hez eljuttatott várakozásában kifejti: a hét nagy eseményei csütörtök-péntekre koncentrálódnak, addig nagyobb mozgások talán nem lesznek a részvénypiacokon, így Európa ma is csak pár tized százalék pluszban tervez nyitni.
Magyarországon viszont felpezsdült a részvénypiac: az OTP piacán a devizahiteles mentőcsomag elmaradásának, a Richterén a szintén a héten esedékes MSCI bekerülésnek “lehet örülni”. Az ugyaninnen jó eséllyel kikerülő Magyar Telekom viszont továbbra is eladói nyomás alatt lehet – vélekedett a szakértő.
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 321,62 pontos, 1,71 százalékos emelkedéssel, 19 148,65 ponton zárt hétfőn.
A részvénypiac forgalma 18,3 milliárd forint volt, a vezető részvények közül az OTP, a Richter és az Egis erősödött, a Mol és a Magyar Telekom gyengült az előző napi záráshoz képest.
A Mol ára 20 forinttal, 0,13 százalékkal 14 880 forintra csökkent, 1,9 milliárd forintos forgalomban. Az OTP 172 forinttal, 3,81 százalékkal 4692 forintra erősödött, forgalma 10,8 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 6 forinttal, 2,01 százalékkal 293 forintra esett, forgalma 529,1 millió forint volt. A Richter árfolyama 129 forinttal, 3,12 százalékkal 4269 forintra nőtt, forgalma 4,6 milliárd forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis ára 145,3 millió forintos forgalom mellett 55 forinttal, 0,20 százalékkal 27 050 forintra emelkedett. A BUMIX 1188,44 ponton zárt hétfőn, ez 0,76 pontos, 0,06 százalékos emelkedés a pénteki záráshoz viszonyítva.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top