ingyenes webstatisztika

Tőzsdenyitás előtt – Gyenge kezdés várható az európai tőzsdéken

Árfolyamcsökkenésre lehet számítani pénteken az európai értékpapírpiacokon. A tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a főbb piacokon, Londonban, Frankfurtban és Párizsban 0,2-0,5 százalékos indexcsökkenéssel indulhat a pénteki kereskedés.

Csütörtökön pozitív kezdés után az amerikai indexek meredek gyengülését követve veszteségbe fordultak zárásra az európai tőzsdék. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 1,39 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 1,40 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,01 százalékkal zárt alacsonyabban az előző napinál.
A páneurópai indexek 0,7 százalékkal álltak a hét eleji értékük alatt, az euróövezeti gyűjtőindex pedig 0,3 százalékos, a hét eleje óta elszenvedett veszteséggel indul neki a pénteki kereskedésnek.
Londonban 1,52 százalékkal gyengült csütörtökön az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 1,40 százalékkal végzett alacsonyabban, Párizsban 0,44 százalékkal gyengült a CAC-40, a milánói tőzsde 1,54 százalék indexcsökkenéssel zárt, Madridban viszont 0,13 százalék indexnyereség alakult ki zárásra.
Az árfolyamcsökkenés szinte minden gazdasági ágazat részvényeire kiterjedt. A legnagyobb esést a technológiai ágazat szenvedte el, árfolyamindexe közel négy százalékkal csökkent.
Az amerikai tőzsdék nagy csütörtöki veszteségét követve az ázsiai tőzsdék is indexcsökkenéssel indították el a pénteki kereskedést. New Yorkban a DJIA index 2,78 százalékos, az S&P index 3,51 százalékos, a Nasdaq Composite index 4,96 százalékos veszteséggel zárt, az S&P és a Nasdaq indexek rekordszintről korrigáltak lefelé.

Az ázsiai piacok két hete a leggyengébb eredményt érték el pénteken. Az európai piacok nyitása előtt mintegy két órával Tokióban egy százalékot meghaladó, Sanghajban másfél százalékos, Hongkongban két százalékot megközelítő veszteséget mutatott a tőzsdeindex. Az ázsiai-csendes-óceáni árfolyamokat Japán kivételével követő MSCI index másfél százalékos veszteséget mutatott, két hete a legnagyobbat és ezzel két és fél százalékos heti veszteség felé tart.
Az olajár péntek reggel is folytatta a csökkenést. Az európai kereskedési idő kezdete előtt mintegy két órával a Brent 0,95 százalékkal állt alacsonyabban a globális kereskedelemben hordónként 43,65 dolláron, a WTI ára pedig 0,97 százalékkal 40,97 dollárra csökkent.
A hét eleje óta a Brent három, a WTI négy és fél százalékot veszített az árából. Az olajárat keresleti aggodalmak terhelik. Kereskedői jelentések alapján öthavi folyamatos növekedés után készletei feltöltődése miatt lassulásnak indult Kína olajfelvétele a nemzetközi piacokon. Kína a világ legnagyobb nyersolajimportőre.
Az eurót változatlan árfolyamon, 1,1850 dolláron jegyzik, az arany spot ára 0,30 százalékkal áll magasabban unciánként 1936,77 dolláron.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top