ingyenes webstatisztika

Tőzsdenyitás előtt – Erős kezdés várható Európában

Erősödéssel folytathatják a pénteki nyitáskor az előző nap elért emelkedést a főbb európai tőzsdeindexek.

A határidős indexjegyzések és a tőzsdén kívüi forgalomban kialakult árfolyamok alapján a vezető tőzsdeindexek 1 százalék körüli emelkedéssel kezdhetik a pénteki kereskedést. A londoni tőzsde bankszünnap miatt zárva lesz.
A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 1,05 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 1,09 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,30 százalékkal emelkedett csütörtökön. Londonban 1,40 százalékkal zárt magasabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 1,44 százalékkal, a CAC-40 Párizsban 1,54 százalékkal erősödött. Milánóban 0,50 százalékos, Madridban 0,89 százalékos indexemelkedéssel zárt a tőzsde.
A járványügyi korlátozások enyhítése reményében emelkedő árfolyamokat a kiskereskedelmi ágazat vezette csütörtökön az ágazati index 3 százalékos erősödésével. A nap legnagyobb nyertese a Cineworld brit moziüzemeltető vállalat lett részvényének közel 14 százalékos erősödésével annak köszönhetően, hogy hamarosan megnyithatja filmszínházait. A német Zalando internetes kiskereskedelmi portál pedig várakozáson felüli első negyedévi eredményének köszönhette 11 százalékos csütörtöki árfolyamnyereségét.
Csütörtökön az európai után az amerikai piacok is 1-1,5 százalékos nyereséggel zártak, a pénteki globális tőzsdenapot pedig az ázsiai piacok szintén indexemelkedéssel indították el. Kínában a gazdasági élénkülés első jeleit nyugtázva 1 százalékos nyereségben jártak a sanghaji indexek az európai piaci nyitás előtt bő két órával. Tokióban 2 százalékkal, Hongkongban, Tajpejben és Szöulban pedig 1 százalékkal erősödött a tőzsdeindex.

Az olajár is a korlátozások enyhítése és ezzel párhuzamosan a kereslet növekedése reményében emelkedik. Péntek reggel az európai kereskedési idő kezdete előtt két órával a Brent nyersolaj ára 1,53 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben hordónként 29,91 dolláron, a WTI ára pedig 1,87 százalékkal emelkedett 23,99 dollárra. Mindkét olajtípus sorban a második nyereséges hetét zárhatja pénteken áraik áprilisban elért idei mélypontja után. A járvány miatt bevezetett korlátozások és a romló idei világgazdasági növekedési kilátások miatt azonban ezzel együtt is mélyen év eleji áraik alatt vannak. A Brent 54 százalékkal, a WTI 60 százalékkal.
Az eurót 0,10 százalékkal jegyzik erősebben 1,0842 dolláron, az arany spot ára 0,11 százalékkal unciánként 1714,70 dollárra csökkent.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top