ingyenes webstatisztika

Tőzsdenyitás előtt – Emelkedéssel nyithatnak a főbb európai részvénypiacok

Emelkedéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvényindexek kedden, a hangulatot szerte a világban javítja az amerikai szenátusban benyújtott, ezermilliárd dollár értékű gazdaságösztönző csomag.

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 18 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 41 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 3 ponttal kapaszkodhat feljebb a nyitásban.
A hét egyik legjobban várt eseményeként az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve nyíltpiaci bizottsága kedden kezdi meg kétnapos ülését. Elemzők arra számítanak, hogy a döntéshozók megerősítik elkötelezettségüket a rendkívül laza monetáris politika fenntartása mellett, és esetleg jelzik, hogy hosszú távon hajlandóak eltűrni egy magasabb inflációt.
Ázsiában és a csendes-óceáni térségben jórészt felfelé mozogtak a tőzsdeindexek kedden. A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) közép-európai idő szerint reggel nyolc óra körül 0,66 százalékos pluszban, 550,42 ponton állt.

Tokióban 0,33 százalékos, Sydneyben pedig 0,32 százalékos mínuszban, míg Szöulban 1,31 százalékos pluszban állt az irányadó mutató záráshoz közeledve. Sanghajban 0,19 százalékos, Sencsenben 1,00 százalékos, Hongkongban 0,32 százalékos, Mumbaiban pedig 0,53 százalékos pluszt mutatott a tőzsdeindex nyolc óra körül.
A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára enyhén csökkent az ázsiai kereskedésben, miután az újabb amerikai gazdaságösztönző intézkedésekhez fűzött remények kedvező hatását visszafogták az olaj iránti nyomott kereslet miatti aggodalmak.
Az októberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,05 százalékos mínuszban, 43,88 dolláron, a szeptemberi szállítású WTI pedig 0,31 százalékos veszteségben, 41,47 dolláron forgott közép-európai idő szerint kedd reggel nyolc óra körül.
Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,13 százalékkal, 1939,31 dollárra csökkent, míg az augusztusi szállítású aranyé 0,15 százalékkal 1933,90 dollárra emelkedett a New York-i árupiacon.
Hétfőn Frankfurt kivételével csökkentek a legfontosabb európai tőzsdeindexek. A német tőzsdének az segített, hogy az elemzők által vártnál jelentősebben javult júliusban a müncheni ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti hangulatindexe, és az SAP szoftvergyártó a vártnál jobb eredményekkel rukkolt elő.
Frankurtban minimális, 0,02 százalékos pluszban, míg Londonban 0,31 százalékos, Párizsban 0,34 százalékos, Milánóban 0,28 százalékos, Madridban pedig 1,70 százalékos mínuszban zárt a tőzsde. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,31 százalékkal, az FTSE Eurofirst pedig 300 index 0,27 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,24 százalékkal esett.
New Yorkban viszont a Dow Jones ipari átlag 0,43 százalékos, az S&P 500-as mutató 0,74 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 1,67 százalékos pluszban fejezte be a napot hétfőn.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top