ingyenes webstatisztika

Tőzsdenyitás előtt: Eltérő elemzői várakozások

Kissé eltérően látják a keddi kereskedés várható irányát a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az MTI-nek nyilatkozó piaci szakértők.

Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője szerint csökkenéssel nyithat a budapesti tőzsde, és az enyhén optimista külföldi hangulat miatt a BUX a nap végére ledolgozhatja a veszteség egy részét. Kiemelte: a Mol kedden már osztalékszelvény nélkül forog a piacon, ez azt jelenti, hogy nem jár az 590 forintos osztalék azoknak, akik ma veszik meg a részvényt. Emiatt a Mol 13 100 forintos árfolyam környékén nyithat, ami több mint 4 százalékos mínusz.     Megjegyezte, hogy a kazahsztáni váratlan olajtalálat 1 százaléknál kisebb mértékben növeli a meglévő szénhidrogén-termelést az áprilisi adatokhoz képest, így a bejelentés “túl nagy optimizmusra” nem ad okot. Az OTP, a Richter, és a Magyar Telekom részvények az elemző szerint hétfői záróértékükön nyithatnak, a mínuszos nyitás a Mol osztalékvágásának köszönhető.
Szavai szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi kamatdöntő ülése csak akkor lesz izgalmas, ha nem 10 bázispontot vág a monetáris tanács. Ha ennél többet csökkentene, az markáns forintgyengülést hozna, és a részvénypiacon kis pozitívumot eredményezne – mondta. Kuti Ákos hozzátette: a szinten tartás markáns üzenet lenne a jegybank részéről, akkor könnyen a 300-as szinthez lendülne az euró, tehát komoly forinterősödés jöhetne.
Sinka Csaba, a KBC Equitas elemzője ezzel szemben inkább iránykeresésre számít kedden délelőtt a budapesti tőzsdén, délután pedig mozgalmasabb lehet a kereskedés, főleg az amerikai markoadatok – lakáspiac, tartós fogyasztási cikkek rendelésállománya – miatt. Szintén kiemelte az MNB kamatdöntő ülését, ha eltérnének a várakozások szerinti 10 bázispontos csökkentéstől, az nagyobb meglepetést okozna a piacon – mondta.
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 87,37 pontos, 0,46 százalékos csökkenéssel, 19 105,81 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 5,1 milliárd forint volt. A Mol 80 forinttal, 0,58 százalékkal 13 700 forintra csökkent, 1,3 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 5 forinttal, 0,10 százalékkal 4805 forintra erősödött, forgalmuk 3,0 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 2 forinttal, 0,62 százalékkal 321 forintra esett, forgalma 214,9 millió forint volt. A Richter papírok árfolyama 50 forinttal, 1,18 százalékkal 4200 forintra gyengült, a részvények forgalma 375,8 millió forintot ért el.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top