ingyenes webstatisztika

Tőzsdenyitás előtt – Csökkenéssel nyithatnak a főbb európai részvénypiacok

Csökkenéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok hétfőn, mivel a közel-keleti feszültségek kiéleződése kockázatkerülésre készteti a befektetőket.

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 33 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 92 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 38 ponttal eshet a nyitásban.
Az Egyesült Államok információi szerint Irán fokozott harckészültségbe helyezte rakétaerőit, miután Donald Trump amerikai elnök arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok “akár aránytalan mértékű” válaszcsapással reagálhat, ha a perzsa állam bármilyen amerikai célpont vagy személy ellen támadást intéz. Irán vasárnap felmondta a 2015-ös nemzetközi atomalkuból még fenntartott nukleáris kötelezettségeit, az iraki parlament pedig arra kérte a kormányt, hogy szólítsa fel távozásra az Irakban állomásozó külföldi csapatokat.
Mindezek előzményeként péntek hajnalban Bagdad közelében amerikai légicsapásokban életét vesztette Kászim Szulejmáni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnoka és Abu Mahdi al-Muhandisz, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milíciákat tömörítő ernyőszervezet vezetője. Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője azonnal kemény válaszlépést ígért.

Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin túlnyomórészt veszteséges volt a kereskedés hétfőn. A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) lefordult 18 havi csúcsáról és 1,03 százalékkal 550,73 pontra süllyedt.
Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 1,91 százalékos, a dél-koreai Kospi pedig 0,98 százalékos mínuszban, míg az ausztráliai S&P/ASX 200 minimális, 0,03 százalékos pluszban zárt.
A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 0,27 százalékos, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index pedig 0,03 százalékos mínuszban állt zárás előtt fél órával. Ugyanekkor Hongkongban 1,24 százalékos veszteségben állt az irányadó index.
A közel-keleti helyzet felforrósodása felhajtotta a válságok idején biztos menedéknek számító eszközök, valamint a kőolaj árát. Az arany ára közel hétéves csúcsra, a kőolajé pedig négyhavi csúcsra emelkedett.
A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára februári szállításra 1,68 százalékkal, 1578,45 dollárra nőtt.
A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék közül az északi-tengeri Brent a márciusi határidős jegyzésekben hordónként 2,32 százalékos pluszban, 70,19 dolláron forgott reggel háromnegyed nyolckor, de eddigi napi csúcsán 70,75 dolláron állt a jegyzés. A nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára 2,00 százalékkal, 64,31 dollárra emelkedett, de eddigi napi csúcsán 64,72 dollárt kellett fizetni hordójáért.
Pénteken a Brent 3,55 százalékos, a WTI pedig 3,06 százalékos nyereségben zárta a kereskedést.
Pénteken túlnyomórészt csökkenéssel zártak a legfontosabb tőzsdeindexek. Kivételként a londoni FTSE-100 mutató 0,24 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,04 százalékos pluszban, míg a DAX-30 index 1,25 százalékos mínuszban zárt. Milánóban 0,56 százalékkal, Madridban pedig 0,46 százalékkal esett az irányadó tőzsdemutató.
A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,33 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,17 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,52 százalékkal csökkent.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top