ingyenes webstatisztika

Tőzsde – Pozitív kezdés az amerikai tőzsdéken

Emelkedő indexekkel indult a kereskedés pénteken az amerikai értékpapírpiacokon.

A DJIA-30 index 0,07 százalék, az S&P-500 index 0,25 százalék, a Nasdaq Composite pedig 0,18 százalék emelkedéssel kezdte a pénteki kereskedést.
Az indexek jelenleg rekordközeli értéknél tartanak, az S&P index pedig történetének legjobb novemberét tudhatja maga mögött.

Az árfolyamokat pénteken megterhelte ugyan a foglalkoztatás vártnál lényegesen kisebb novemberi növekedéséről a tőzsdei nyitás előtt publikált jelentés, a befektetők azonban éppen az új munkahelyek létesítése csökkenő lendülete miatt nagy reményeket fűznek egy új gazdaságélénkítő csomag elfogadásához.
A várt lazítások elsősorban a korlátozások által súlyosan érintett utazási és szabadidős ágazatok papírjainak kedveznek. A kereskedés pénteki kezdete előtt az amerikai légitársaságok és üdülőhajó-üzemeltetők részvényei két-három százalékos nyereségre tettek szert a tőzsdén kívüli forgalomban.
Az olajár emelkedése pedig az olajipari vállalatoknak kedvezett, az Exxon Mobil Corp és a Chevron Corp részvények például másfél százalékkal erősödtek a nyitás előtt.
Az olajár emelkedett, a WTI 0,31 százalékkal 45,78 dollárra, a Brent pedig 0,47 százalékkal hordónként 48,94 dollárra. Az olajár emelkedéssel nyugtázta, hogy az OPEC+ januártól az eredetileg tervezett napi 2 millió hordó helyett napi 500 ezer hordóval mérsékli napi 7 millió hordós termeléskorlátozási kvótáját. A kvótát pedig februártól kezdve havi rendszerességgel vizsgálják felül és igazítják a piaci helyzethez.
Az eurót 0,14 százalékkal jegyzik erősebben 1,2157 dolláron, az arany spot ára 0,06 százalékkal unciánként 1842,06 dollárra csökkent. Az arany ára nagy eséllyel az első nyereséges hetét fejezheti majd be három veszteséges hét után, köszönhetően a dollár két és fél éves árfolyammélypontjának. Az arany heti nyeresége három százalék lehet.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top