ingyenes webstatisztika

Tőzsde – Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Pozitív kezdés után indexemelkedéssel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Az európai kereskedési idő végén a londoni FTSE-100 index 1,05 százalék nyereséget mutatott a még nem hivatalos záróadatok alapján. Frankfurtban 0,62 százalékkal magasabban fejezte be a kereskedést a DAX index, a párizsi CAC-40 pedig 0,74 százalékkal emelkedett.
A londoni index heti eredménye három és fél százalék veszteség, a frankfurti index is több mint három százalékkal gyengült, a párizsi pedig közel három százalékkal.
Az EuroStoxx50 index 0,84 százalékkal emelkedett pénteken, a héten pedig két és fél százalékkal gyengült.
Elsősorban a fejlett technológiai cégek részvénye erősödött pénteken, az ágazati index több mint egy százalékkal emelkedett. Az Infineon kétszázalékos erősödést ért el, a Dialog Semiconductor papírja négyszázalékosat, az STMicroelectronics pedig háromszázalékosat. Az ágazat papírjait az Apple termelésnövelési terve segítette feljebb. Sajtójelentések szerint az Apple a nagy érdeklődésnek köszönhetően tíz százalékkal növeli az iPhone 11 gyártási volumenét.

Londonban a tőzsdeüzemeltető LSE részvénye két százalékkal erősödött, miután bennfentes értesülések szerint a főrészvényesek átvételi ajánlata megemelésére kérték a hongkongi tőzsde üzemeletetőjét. Az LSE korábban hivatalosan visszautasította a hongkongi tőzsdeüzemeltető kivásárlási ajánlatát.
Az olaj ára emelkedett pénteken, de ezzel együtt is nagy eséssel fejezi be a hetet a világpiaci kereslettel kapcsolatban kialakult aggodalmak miatt. Az európai kereskedési idő végén a Brent hordónként 58,52 dolláron 1,40 százalék áremelkedést mutatott, a WTI ára pedig 0,72 százalékkal 52,83 dollárra emelkedett. A WTI heti vesztesége közel hat százalék, a Brent pedig több mint négy és fél százalékot adott le.
Az eurót 0,15 százalékkal jegyzik erősebben 1,0980 dolláron, az arany spot ára 0,15 százalékkal unciánként 1507,22 dollárra emelkedett. Az euró a héten 0,4 százalékkal erősödött a dollárral szemben, az arany ára 0,7 százalékkal emelkedett.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top