ingyenes webstatisztika
Home / Tőzsde / Külföldi Tőzsde / Tőzsde – Lendületes erősödés az amerikai tőzsdéken

Tőzsde – Lendületes erősödés az amerikai tőzsdéken

Erős kezdés után tovább erősödtek az árfolyamindexek hétfőn az amerikai értékpapírpiacokon.

A kereskedés vége előtt bő két órával a DJIA-30 index 1,7 százalék, az S&P-500 index 1,4 százalék, a Nasdaq Composite index 1,4 százalék nyereséget mutatott.
Hétfőn az amerikai árfolyamindexek már a második kereskedési napon voltak lendületesen erősödő formában egy hatalmas eséssel és szélsőséges árfolyam-ingadozással jellemezhető hét után. A DJIA index a múlt hét három napján is ezer pontot meghaladó mértékben ingadozott, és a hét két napján végzett több mint 300 pont nyereséggel.
A pénteki erős zárással együtt is a DJIA, az S&P és a Nasdaq Composite is öt százalékot meghaladó eséssel fejezte be a múlt hetet, ami 2016 januárja óta a legnagyobb heti veszteségük volt – azt követően, hogy rekordot rekordra halmoztak januárban. Az árfolyamcsökkenést piaci elemzők a huzamos emelkedő szakaszt szükségszerűen követő korrekciónak tulajdonították.
A DJIA és az S&P index mintegy két százalékkal az év eleji értéke alatt kezdte a hétfői kereskedést, ami a nap vége felé már 0,5 és 0,7 százalékra mérséklődött. A Nasdaq Composite viszont az év eleji értékéhez képest már egy százalék nyereségre tett szert a kereskedési nap vége közeledtével, holott nyitáskor még fél százalék volt a vesztesége.

     
A tizenkét hónappal ezelőtti értékeikhez képest a DJIA és a Nasdaq index közel húsz százalék, az S&P index tizenhárom százalék nyereséget hordozott, amit a javuló gazdasági mutatóknak és az emelkedő vállalati eredményeknek köszönhetően, valamint a tavalyi év végén elfogadott adóreformot nyugtázva halmoztak fel.
A hétfői kereskedésben a pénzügyi és a technológiai ágazatok papírjai teljesítettek a legjobban. A nagy nyertesek közé kerültek a termelőipari papírok is az elnök hétfőn bemutatott és 200 milliárd dolláros infrastrukturális beruházási és 716 milliárd dolláros védelmi keretet tartalmazó 2019-es költségvetési tervezetének köszönhetően.
Az S&P-500 indexben képviselt tizenegy gazdasági ágazatból tíznek emelkedett a mutatója. Az egyetlen vesztes a kamatláb-érzékeny ingatlanpiaci ágazat volt.
Az olajár hétfőn felfelé korrigált az előző heti nagy csökkenés után, ami két éve a legnagyobb heti esése volt. Januárban a Brent olajár például a hordónkénti 70 dolláros árat is elérte. Ehhez képest a Brent jegyzése hétfőn az amerikai kereskedés vége előtt mintegy két órával 63,14 dolláron állt hordónként, ami 0,56 százalék emelkedés a globális kereskedési nap induló árához képest. A WTI nyersolaj ára hétfőn 0,98 százalékkal 59,78 dollárra emelkedett.
Az olajár csökkenéséért január óta elsősorban az amerikai olajtermelés növekedése a felelős, ami az elmúlt héten napi 10 millió hordó felett már megelőzte Szaúd-Arábiát, és megközelítette Oroszországot. A hétfői pozitív korrekciót az OPEC megemelt olajkeresleti előrejelzése váltotta ki.
Hétfőn a dollár árfolyama csökkent, az arany ára emelkedett. Az eurót 0,29 százalékkal jegyezték erősebben, 1,2285 dolláron. Az arany határidős jegyzése legközelebbi szállításra 0,78 százalékkal unciánként 1326,00 dollárra emelkedett.(MTI)

640x40_feher
640x40_feher
Scroll To Top

[contact-form-7 id=”55816″ title=”ContactForm_WithTel”]

×

Köszöntünk a GazdasagPortal.hu portálon