ingyenes webstatisztika

Tőzsde – Jelentős emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek

Jelentős, 2 százalékot jóval meghaladó nyereségekben zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek kedden, követve a globális trendet.

Minden figyelem az amerikai elnökválasztásra irányul, a befektetők bíznak abban, hogy egyértelmű, vitathatlan győzelmet arat Joe Biden az amerikai elnöválasztáson, és nem kell hetekig tartó bizonytalanságokkal szembenézni.

A londoni FTSE 100 index 2,33 százalékos, a frankfurti DAX-index 2,55 százalékos, a párizsi CAC-40 index 2,44 százalékos, a milánói FTSE MIB 3,19 százalékos, a madridi IBEX pedig 2,52 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést.
A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 2,00 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 2,35 százalékkal nőtt, míg az euróövezeti EuroStoxx50 2,62 százalékkal emelkedett.
Az amerikai elnökválasztás előtt két nappal a regisztrált szavazók körében Donald Trump elnök támogatottsága 42 százalékos, demokrata párti kihívójáé, Joe Bidené pedig 52 százalékos volt. Ám a csatatér-államokban – amelyek eldöntik a végeredményt – szorosabb volt az állás. Az elnökválasztás keddi napja előtt több mint százmillió polgár élt az előrehozott szavazás lehetőségével.
Európában a gyorsjelentések mozgatták az egyes vállalati részvények árfolyamát.
A Sinch felhőszolgáltatásokat nyújtó svéd vállalat több mint 11 százalékkal drágult, mert nyereségének meredek emelkedéséről számolt be harmadik negyedéves jelentésében.
A BNP Paribas francia nagybank árfolyama 6,7 százalékkal nőtt, miután a vártnál nagyobb nyereséget ért el július-szeptemberben.
A H Lundbeck dán gyógyszergyártó vállalat viszont több mint 4 százalékot veszített piaci tőkeértékből, mivel a vártnál kevesebb nyereséget termelt a harmadik negyedévben.
New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 2,53 százalékos, az S&P 500-as index 2,30 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 2,16 százalékos pluszban állt.
A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) drágul.
A januári határidős jegyzésekben a Brent hordónként 2,26 százalékos pluszban, 39,85 dolláron, a decemberi szállítású WTI pedig 2,61 százalékos nyereségben, 37,77 dolláron forgott fél négykor.
Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,64 százalékkal, 1907,16 dollárra, a decemberi szállítású aranyé pedig 0,78 százalékkal, 1907,30 dollárra nőtt a New York-i árupiacon.
A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1723 dollárt adtak, 0,71 százalékkal erősödött az euró.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top