Home / _További hírek / Tőzsde – Gyengüléssel közeledik a záráshoz New York

Tőzsde – Gyengüléssel közeledik a záráshoz New York

Kérészéletű volt a nyitás utáni enyhe erősödés, kevesebb mint fél óra elteltével mínuszba váltottak szerdán a vezető amerikai tőzsdemutatók.

A zárás előtt mintegy két órával a 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 0,27 százalékkal, az S&P 500 1,02 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 1,71 százalékkal állt keddi záróértéke alatt.
Az olajár emelkedése a nap elején elmozdította az értéktőzsdei jegyzéseket a mélypontról, de ahhoz nem volt elég, hogy nyereségben tartsa a főbb indexeket. Javította a hangulatot, hogy az Egyesült Államokban a szakértők által vártnál nagyobb mértékben, 205 ezerrel nőtt az új munkahelyek száma januárban a magánszektorban, viszont duplán rontotta, hogy az amerikai Ellátási Lánc Menedzsment Intézet (Institute for Supply Management – ISM) által számított szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) januárban 53,5 pontra esett a decemberi 55,8 pontról, 2014 februárja óta a legalacsonyabbra.
A napot elsősorban a bankszektor és a kiskereskedelmi vállalatok szenvedték meg. A befektetők attól tartanak, hogy az alacsony olajár miatt további olajcégeknek lesznek fizetési nehézségei, és veszélybe kerülhetnek a bankok hitelkihelyezései. Az is nyomta a bankpapírokat, hogy a világgazdasági konjunktúra lehűlése miatt az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a korábban vártnál minden bizonnyal később emeli ismét az alapkamatot. Így a bankoknak valószínűleg hosszabb távon igen alacsony kamatkörnyezetben kell működniük, és ezért nem tudják növelni nyereségüket a hitelkamatok emelésével. A kiskereskedelmi szektor papírjait az húzta le, hogy ezeknek a cégeknek a forgalmát hagyományosan nagyon érzékenyen érinti a konjunktúra lanyhulása.
Kedden eséssel zárt New York. A Dow Jones 1,81 százalékkal, a S&P 500 index 1,87 százalékkal, a Nasdaq Composite pedig 2,24 százalékkal csökkent.
Az olajpiac háromnapi kemény esés után éledezni kezdett, de elemzők szerint a jegyzéseket továbbra sem fundamentális tényezők, hanem spekuláció és a dollár gyengülése mozgatja. Az utóbbi olcsóbbá teszi az olajat a dollártérségen kívüli vásárlók számára. Egy hét alatt immár harmadszor ismét felerősödtek azok a remények, hogy az OPEC és Oroszország megegyezik a termelés visszafogásáról az árak felsrófolása érdekében. Több elemzés szerint viszont ez kevéssé reális. A Goldman Sachs úgy véli: “nagyon valószínűtlen”, hogy az OPEC hajlandó lenne együttműködni a kartellen kívüli termelőkkel, mert a magasabb árak visszasegítenék a piacra azokat a nagyobb költséggel termelőket, amelyeket az olcsó olajjal sikerült kiszorítania onnan.
Este 8 óra körül a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordóját (159 liter) 31,50 dolláron jegyezték, 1,63 dollárral drágábban, mint kedd este. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus ára 1,61 dollárral 34,33 dollárra ment föl.
A tőzsdék gyengélkedésével párhuzamosan erősödött az aranynak, mint mentsvár befektetési eszköznek a szerepe, és a fém tovább drágult. Az arany unciáját (31,104 gramm) este 1138,50 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 1 százalékkal kedd esti árfolyama fölött.
A dollár gyengült. Az euró napközben 1,0904 és 1,1076 dollár között ingadozott, az európai valuta este 1,1070 dollár körül forgott a kedd esti 1,0918 dollárral szemben.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top

 
Amennyiben szeretne részletesebb tájékoztatást kapni,
kérjük töltse ki az alábbi adatlapot.
Adatait bizalmasan kezeljük.

Név

Email cím

Telefonszám

 

×