ingyenes webstatisztika

Tőzsde – Gyenge kezdés várható az európai tőzsdéken

Indexcsökkenésre lehet számítani pénteken a vezető európai értékpapírpiacokon. A tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a főbb indexek közül a londoni 0,4 százalékkal, a frankfurti 0,6 százalékkal, a párizsi pedig 0,2 százalékkal csökkenhet a kereskedés kezdetén.

Indexcsökkenéssel indították a pénteki globális tőzsdenapot az ázsiai piacok. Az európai nyitás előtt bő két órával Tokióban 0,5 százalékkal, Hongkongban 0,2 százalékkal, Szöulban másfél százalékkal, Tajvanon 0,4 százalékkal állt alacsonyabban a tőzsdemutató.
Kínában a különböző tőzsdeindexek veszteségbe csúsztak, a sanghaji 0,5 százalékkal, a sencseni pedig másfél százalékkal. Csütörtökön Washington a Xiaomi technológiai céget is felvette az állítólagos kínai hadiipari vállalatok tilalmi listájára. A cég részvénye több mint 10 százalékot veszített a hongkongi jegyzésben.
Az amerikai tőzsdék indexcsökkenéssel fejezték be a csütörtöki kereskedést.
Csütörtökön az európai tőzsdék az amerikai gazdaságösztönző csomag bejelentését megelőlegezve, valamint vállalati jelentéseknek köszönhetően nyereséggel zártak.
A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 0,71 százalékos, a Stoxx Europe 600 index 0,72 százalékos emelkedéssel végzett, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,69 százalékkal zárt magasabban.
Londonban 0,84 százalékkal erősödött csütörtökön az FTSE-100 index. Az index emelkedéséhez a legnagyobb mértékben az easyJet járult hozzá közel 7 százalékos, a Carnival 6,5 százalékos, és az IAG légitársaság holding 5,5 százalékos erősödéssel.
A frankfurti DAX 0,35 százalékkal zárt magasabban. Az euróipar kiemelkedően jól teljesített a kínai külkereskedelmi forgalom fellendülése láttán. A Volkswagen 4,0 százalékkal, a Daimler és a BMW 2,0 százalékkal erősödött.

A párizsi CAC-40 index 0,33 százalékkal zárt magasabban. A PSA részvénye 4,0 százalékkal erősödött a többi európai autógyártóval együtt, de a Renault részvénye 3,0 százalékkal gyengült az autógyár költségcsökkentési programjáról és modellválasztékának szűkítéséről tett bejelentésére. A Carrefour részvénye 6,5 százalékkal esett, miután a francia kormány kifogást emelt a kanadai Alimentation Couche-Tard által tett átvételi ajánlat ellen.
A dél-európai indexek közül a milánói 0,47 százalék csökkenéssel zárt a kormánykoalíció felbomlása miatt. A Fiat Chrysler azonban az autógyártó ágazat európai emelkedését követve 4,0 százalék nyereségre tett szert.
A madridi tőzsde 0,14 százalék emelkedéssel fejezte be a csütörtöki tőzsdenapot. Az IAG részvénye a madridi tőzsdén is a legjobban szereplő papírok között volt.
Az olajár csökkent pénteken. A Brent ára az európai piacok nyitása előtt bő két órával 0,74 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 56,00 dolláron, a WTI ára pedig 0,45 százalékkal 53,33 dollárra csökkent.
Az eurót 0,13 százalékkal jegyzik gyengébben 1,2140 dolláron, az arany spot ára 0,17 százalékkal unciánként 1849,38 dollárra emelkedett.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top