ingyenes webstatisztika

Tőzsde – Erős zárás várható New Yorkban

Javuló gazdasági kilátások és biztató vállalati gyorsjelentések erősítették kedden a tőzsdeindexeket az Egyesült Államokban.

A 0,3-0,5 százalékos nyereséggel kezdő indexek közül a zárás előtt mintegy két órával a DJIA 30 index 0,86 százalék, az S&P 500 index 1,10 százalék, a Nasdaq Composite index pedig 1,25 százalék nyereséget mutatott.
Az európai tőzsdék emelkedéssel zártak annak ellenére, hogy az olasz és spanyol választási aggodalmak erősen megterhelték a befektetői hangulatot.
Az euróövezet szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) viszont tavaly március óta a legjobb értéket érte el, 48,6 ponton a legkisebb eltérést mutatta a teljesítmény növekedését a csökkenéstől elválasztó 50 pontos határtól. Hasonló javulásról árulkodott az elmúlt hét végén közzétett feldolgozóipari BMI is.
Az Institute for Supply Management által vezetett amerikai szolgáltatóipari teljesítményindex szerény mértékben csökkent ugyan januárban, 55,2 pontra a decemberi 55,7 pontról, mégis a szektor harmadik éve tartó töretlen növekedését mutatta. A CoreLogic elemző vállalat által vezetett lakásárindex decemberben már sorban a tizedik egymást követő hónapban ért el emelkedést, az éves növekedési ütem pedig 2006 májusa óta most volt a legnagyobb.
“A makrogazdasági természetű aggodalmak csitulása valósággal rázúdította a befektetői tőkét az értékpapírpiacokra” – mutatott rá Diane Jaffee, a hatmilliárd dollár vagyont kezelő TWC értékpapír-kereskedő vállalat ügyvezetője. “Diadalmenetről persze még szó sincs, de úgy tűnik, már beindult a gazdaság motorja” – tette hozzá.
A Wall Streeten az S&P 500 indexben szereplő vállalatok által képviselt mind a tíz gazdasági ágazat részindexe nyereséget ért el. A legnagyobbat a technológiai és a fogyasztásicikk-forgalmazó vállalatoké. A Computer Sciences részvénye például több mint tíz százalékkal emelkedett negyedéves gyorsjelentésének köszönhetően. Szintén negyedéves eredményének javulása emelte meg az Estée Lauder árfolyamát, több mint öt százalékkal.
A Thomson Reuters adatai szerint az S&P 500 index tagjainak már 53 százaléka tette közzé negyedéves eredménybeszámolóját, ezek 69 százaléka múlta felül az elemzői várakozásokat. Az elmúlt négy negyedév átlaga 65 százalék volt, az 1994 óta vezetett felmérés átlaga pedig 62 százalék.
Az S&P 500 index vállalatainak negyedik negyedéves nyeresége a becslések szerint átlagosan 4,5 százalékkal emelkedik majd. Az indexet alig 5 százalék választja el 2011 októberében elért legmagasabb értékétől.
A javuló makrogazdasági kilátások az olaj árát is emelkedéshez juttatták az előző napi 1,60 százalékos esés után. A kereskedés vége előtt mintegy két órával a WTI nyersolaj határidős jegyzése legközelebbi szállításra hordónként 96,77 dolláron állt, 60 centtel, 0,62 százalékkal az előző zárás felett.
Az arany ára csökkent befektetési mentsvár szerepének a javuló gazdasági kilátásokkal párhuzamos gyengülése miatt. A határidős jegyzés legközelebbi teljesítésre unciánként 3,05 dollárra. 0,18 százalékkal unciánként 1673,35 dollárra csökkent. (MTI)

640x40_feher
Scroll To Top