Home / _További hírek / Tőzsde – Enyhe gyengüléssel nyitott New York, ismét csökkent az olaj ára

Tőzsde – Enyhe gyengüléssel nyitott New York, ismét csökkent az olaj ára

Csökkenő indexekkel indult a kereskedés kedden a vezető amerikai tőzsdéken.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 0,17 százalékkal, az S&P 500 0,08 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 0,02 százalékkal állt hétfői záróértéke alatt a nyitást követő negyedórában.
Kedden folytatódott az eladási hullám az ázsiai és európai részvénytőzsdéken, a befektetők megriadtak a kockázatoktól és biztonságosabb befektetési eszközöket keresnek. Az irányzat New York-ban sem tört meg, de a csökkenés üteme lényegesen lelassult. Az esést továbbra is a bankpapírok és az olajrészvények vezették.
Az okok változatlanok. A globális növekedési kilátások nem biztatóak, és a piacokon aggódnak a bankok nyereségessége és tőkeereje miatt egy olyan környezetben, ahol a jegybankok monetáris stimuláló politikája már nem profitábilis szintre szűkíti le a kamatréseket.
Attól is tartanak, hogy az alacsony olaj- és nyersanyagárak miatt vállalatok és országok nem tudják teljesíteni adósságszolgálatukat, és súlyos pénzpiaci turbulenciák alakulhatnak ki. Ráadásul az erős dollár megdrágítja az amerikai valutában felvett hitelek törlesztését a dollártérségen kívüli országokban. Magában az Egyesült Államokban különösen az energiaszektor, ezen belül is az palaolajkitermelő cégek kerülhetnek veszélybe, amelyek sok száz milliárd dollár értékben bocsátottak ki kötvényeket beruházásaik finanszírozására. Az összeg nagy részét várhatóan le kell majd írniuk a kötvénytulajdonosoknak, mert szakértők szerint átlagban körülbelül 50 dolláros olajár kellene ahhoz, hogy a palaolaj-termelés ne legyen veszteséges.
Hétfőn gyengüléssel zárt New York. A Dow Jones 1,10 százalékkal, a S&P 500 index 1,42 százalékkal, a Nasdaq Composite pedig 1,82 százalékkal esett.
Az olajpiacon, akárcsak hétfőn, kifulladt a reggeli rövid fellendülés. Ebben a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) kedden közzétett havi jelentése játszotta a főszerepet, amely szerint az idén biztos fennmarad a túlkínálat az olajpiacon. Az IEA úgy látja, hogy a Szaúd-Arábia által kezdeményezett árháborúban még nem sikerült annyi amerikai palaolaj-termelőt eltüntetni a piacról, mint ahogy remélték, annak pedig változatlanul csekély az esélye, hogy az OPEC és az OPEC-en kívüli exportőrök megegyezzenek a termelés csökkentéséről az árak felsrófolása érdekében.
Kora délután a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordóját (159 liter) 29,59 dolláron jegyezték, 9 centtel olcsóbban, mint hétfőn este. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus ára 26 centtel 32,62 dollárra ment le.
Az értéktőzsdék esésével párhuzamosan megnőtt az aranynak, mint menedék befektetési eszköznek a szerepe, és az ár közel hét havi csúcsra emelkedett. A fém unciáját (31,104 gramm) kora délután 1196,90 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,5 százalékkal magasabban, mint hétfőn. A jegyzés hétfőn rövid időre áttörte az 1200 dolláros lélektani határt.
A dollár kissé gyengült. Az euró napközben 1,1164 és 1,1294 dollár között ingadozott, az európai valuta kora délután 1,1286 dollár körül forgott a hétfő esti 1,1191 dollárral szemben.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top

 
Amennyiben szeretne részletesebb tájékoztatást kapni,
kérjük töltse ki az alábbi adatlapot.
Adatait bizalmasan kezeljük.

Név

Email cím

Telefonszám

 

×