ingyenes webstatisztika

Tőzsde – Emelkednek az amerikai tőzsdeindexek

Veszteséges kezdés után, a technológiai ágazat vezetésével, emelkedésnek indultak csütörtökön a főbb árfolyamindexek az amerikai értékpapírpiacokon.

New Yorkban a kereskedés vége előtt két és fél órával a DJIA-30 index 0,12 százalék veszteséget mutatott, az S&P-500 index viszont már 0,38 százalék, a Nasdaq Composite pedig 1,04 százalék nyereségben járt.
A kezdeti esést az amerikai-kínai kereskedelmi ellentétek további éleződésével szembeni befektetői aggodalmak váltották ki. A Fehér Ház ugyanis megszellőztette annak lehetőségét, hogy a 200 milliárd dollárnyi kínai importra kivetett 10 százalékos vámot 25 százalékra emelnék.
A kínai kereskedelmi kapcsolatoknak erősen kitett vállalatok, például a Boeing és a Caterpillar részvényének a gyengülése főként a DJIA-indexet terhelte meg.
A befektetői figyelem azonban később – elsősorban az Apple részvény árfolyamerősödése miatt – a technológiai ágazatra terelődött. Az amerikai tőzsdék történetében első alkalommal az Apple piaci tőkeértéke érte el az ezer milliárd dolláros küszöböt.

Az Apple a keddi tőzsdei zárást követően tette közzé pozitív meglepetéseket tartalmazó negyedéves eredménybeszámolóját. Részvénye a csütörtöki közel három százalékos erősödéssel a keddi bejelentés óta már kilenc százalékot erősödött, és ezzel 207,05 dolláros árfolyamon a cég piaci tőkeértéke elérte az ezer milliárd dollárt.
Nagy nyereséget ért el a Tesla részvénye is, kilenc százalékosat, annak ellenére, hogy a szerdai tőzsdezárás után történetének legnagyobb negyedéves veszteségéről számolt be a második negyedévre. Elon Musk vezérigazgatónak a cég pénzügyi helyzetéről és bevételi kilátásairól adott tájékoztatója azonban a Tesla pozitív jövőképéről győzte meg a befektetőket.
Az olajár csütörtökön, az előző napon érintett hat heti mélypont technikai korrekciójaként, emelkedett. A WTI 2,14 százalékkal, hordónként 69,11 dollárra, a Brent 1,57 százalékkal, 73,53 dollárra.
A dollár erősödött, az arany ára ezzel párhuzamosan csökkent. Az eurót 0,49 százalékkal jegyezték gyengébben, 1,1603 dolláron, az arany ára 0,51 százalékkal, unciánként 1221,30 dollárra csökkent.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top