ingyenes webstatisztika

Tőzsde – Emelkedéssel nyitottak a főbb európai piacok

Emelkedéssel indult a kereskedés a főbb nyugat-európai részvénypiacokon hétfőn, egy eseményekben és adatokban gazdag hét első napján.

A londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,24 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,49 százalékos, a párizsi CAC-40 0,36 százalékos, a milánói FTSE MIB 0,70 százalékos, a madridi IBEX 35 index pedig 0,38 százalékos pluszban indította a hetet. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,53 százalékos emelkedéssel nyitott.
Hétfő délután kezdetét veszi a davosi Világgazdasági Fórum. A világ vezető politikusainak és üzletembereinek szokásos éves tanácskozását, az immár 51. alkalommal sorra kerülő fórumot a koronavírus-járvány miatt virtuálisan, online formában tartják meg. Szerdán ülésezik az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve nyíltpiaci bizottsága. A héten teszi közzé negyedik negyedéves gyorsjelentését egy sor nagyvállalat, de a figyelem fókuszában a GDP-adatok lesznek, az olyan nagy országok, mint az Egyesült Államok, Németország vagy éppen Franciaország a gazdaság negyedik negyedéves teljesítményét tükröző első becslést a napokban közli.
A részvénypiacok a múlt héten összességében jól teljesítettek. A kockázatvállalási hangulatot javították azok a remények, hogy a tömegeket elérő oltási kampányok haladásával párhuzamosan csökken a fertőzési arány, illetve a Joe Biden amerikai elnök által meghirdetett, 1900 milliárd dollár értékű gazdaságösztönző csomag lökést ad a növekedésnek. Vannak azonban olyan félelmek, hogy a Covid-19 betegséget okozó vírus ellen kidolgozott vakcinák kevéssé bizonyulnak hatékonynak a vírus közelmúltban felbukkant mutációi ellen.

Az eurót 1,2179 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon hétfő délelőtt kilenc órakor, 0,07 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz a pénteki záráshoz képest.
A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) drágul.
Az áprilisi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,58 százalékos pluszban, 55,57 dolláron, a márciusi szállítású WTI pedig 0,75 százalékos nyereségben, 52,66 dolláron forgott kilenc órakor.
Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,04 százalékkal, 1853,26 dollárra emelkedett, míg a februári szállítású aranyé 0,19 százalékkal 1852,70 dollárra esett a New York-i árupiacon.
Pénteken csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek.
London 0,30 százalékos, Frankfurt 0,24 százalékos, Párizs 0,56 százalék, Milánó 1,52 százalékos, Madrid pedig 1,06 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 mutató 0,57 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,54 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,44 százalékkal esett.
New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 0,57 százalékos, az S&P 500-as mutató pedig 0,30 százalékos mínuszban, míg a Nasdaq-piac összetett mutatója 0,09 százalékos pluszban zárt pénteken. A határidős indexek mérsékelt emelkedést valószínűsítenek a hétfői nyitásra.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top