ingyenes webstatisztika

Tőzsde – Emelkedéssel indult a kereskedés a főbb európai piacokon

Emelkedéssel indult a kereskedés a főbb nyugat-európai részvénypiacokon pénteken, a kockázatos eszközökbe vetett bizalom erősödött, jóllehet a befektetők előbb szkeptikusan fogadták az amerikai monetáris politika előző nap meghirdetett új stratégiáját.

A londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,41 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,20 százalékos, a párizsi CAC-40 pedig 0,30 százalékos pluszban nyitott. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,15 százalékos emelkedéssel indította a napot.
Monetáris politikájának két évig tartó felülvizsgálata eredményeként az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) vezetői úgy döntöttek, rugalmasabban viszonyulnak az inflációhoz annak érdekében, hogy a foglalkoztatottságra tudjanak koncentrálni.
Jerome Powell Fed-elnök csütörtökön tartott beszédében elmondta, hogy az új inflációs cél 2 százalék marad, de hosszú távú átlagban, azaz szükség esetén eltűrik a magasabb inflációt egy időre, hogy ezzel kompenzálják az alacsonyabb inflációs időszakokat.
A változtatás azt az üzenetet hordozza magában, hogy a kamatok valószínűleg jó időre alacsonyak maradnak, ami kedvez a kockázatos eszközöknek, így a részvényeknek, ám a befektetők előbb mégsem fogadták kitörő örömmel.

Elemzők szerint ez azzal magyarázható, hogy semmilyen új specifikus eszközről nem esett szó, ami nyitva hagyja a vitát a monetáris politika korlátairól, miközben már a nullához közeledik a kamatszint. A Fed továbbra is megpróbálhatja minden eszközét bevetni, de át kell adnia a stafétabotot a fiskális politikának a gazdasági növekedés ösztönzésében – vélte Jack Janasiewicz, a Natixis Investment Managers vezető elemzője.
Az eurót 1,1867 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon délelőtt kilenc órakor, 0,39 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz a csütörtöki záráshoz képest.
A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára enyhén csökken.
A novemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,04 százalékos mínuszban, 45,58 dolláron, az októberi szállítású WTI pedig 0,21 százalékos eséssel, 42,95 dolláron forgott kilenc órakor.
Az arany ára emelkedik. Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,90 százalékkal, 1946,34 dollárra, a decemberi szállítású aranyé pedig 1,11 százalékkal, 1954,10 dollárra nőtt a New York-i árupiacon.
Csütörtökön csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék. Londonban 0,75 százalékkal, Frankfurtban 0,71 százalékkal, Párizsban 0,64 százalékkal, Milánóban 1,44 százalékkal, Madridban pedig 0,45 százalékkal esett az irányadó mutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,64 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,65 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,77 százalékkal csökkent.
New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 0,57 százalékos, az S&P 500-as mutató pedig 0,17 százalékos pluszban, míg a Nasdaq-piac összetett mutatója 0,34 százalékos mínuszban zárt csütörtökön.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top