ingyenes webstatisztika

Tőzsde elemzés – Deviza, forex, arany, olaj – 2014.04.04

Ígéretek, ígéretek   Az EKB ismét nem volt hajlandó lépéseket tenni, ám az EKB elnöke, Draghi hangzatosabb enyhítés-párti üzenetet küldött a Bank részéről. Ezelőtt a mennyiségi könnyítés csupán elméleti lehetőség volt, de azt mondta, hogy az EKB Tanácsa most „egyetért a rendhagyó intézkedések megtételével”, ha az inflációs várakozások tovább csökkennek. Draghi nem bocsátkozott részletekbe azt illetően, hogy milyen intézkedéseket foganatosítanának, ha további beavatkozásra lenne szükség.

•Az EKB nem tesz lépéseket, de egyöntetűen hajlandóságát mutatja a cselekvésre
 • A Tanács most „egyetért a rendhagyó intézkedések megtételében”, ha az inflációs várakozások tovább csökkennek.
 • A nagy nézeteltérés a csökkenő infláció okában és abban rejlik, hogy foganatosítanak-e intézkedéseket
 • Ha az infláció tovább lassul áprilisban és májusban, akkor valószínűleg beavatkoznak; nem taglalták, hogy valószínűleg milyen lépésekre kerülne sor (de az államkötvények vásárlása valószínűtlennek tűnik)
 • A Tanács „górcső alá veszi” az árfolyamot
 • Következtetés: most fokozott kockázat áll fenn azzal kapcsolatban, hogy az euróövezetben további könnyítésekre kerül sor; az euró tükrözi ezt a kockázatot és csökken
•A mai fókuszban az USA nem mezőgazdasági munkaerő-állománya
 • A piac 200 ezres adatra számít; a múlt hónapban 175 ezer volt (1 egységnyi normál eltérési tartomány:  175-225 ezer); a munkanélküliségi ráta várhatóan 6,7%-ról 6,6%-ra csökken
 • Egy ehhez hasonló kedvező adat biztosítaná a piacot arról, hogy az USA gazdaságának gyengesége tényleg csupán a kedvezőtlen időjárásnak tudható be; talán fellendíti az USA-beli kamatlábakat és az amerikai dollárt
 • A JPY, a CHF és az NZD a legvolatilisebb devizák a foglalkoztatási adatok közzétételekor; az EUR/USD pár szokatlanul volatilis a pozitív meglepetések esetén, ami nem igaz a negatív meglepetésekre
•Ma:
 • Eurozóna:  A német gyári rendelésállomány az előrejelzés szerint emelkedik, de februárban lassabb ütemben
 • Kanada: a márciusi munkanélküliségi ráta várhatóan változatlanul 7,0% maradt.

Részletes elemzés:

 • Ígéretek, ígéretek   Az EKB ismét nem volt hajlandó lépéseket tenni, ám az EKB elnöke, Draghi hangzatosabb enyhítés-párti üzenetet küldött a Bank részéről. Ezelőtt a mennyiségi könnyítés csupán elméleti lehetőség volt, de azt mondta, hogy az EKB Tanácsa most „egyetért a rendhagyó intézkedések megtételével”, ha az inflációs várakozások tovább csökkennek. Draghi nem bocsátkozott részletekbe azt illetően, hogy milyen intézkedéseket foganatosítanának, ha további beavatkozásra lenne szükség. Feltárta, hogy a Tanácsban a nagy eltérés főleg az inflációs ráta csökkenésének miértjéből adódik. Egyes tagok szerint a deflációs nyomás felerősödik (és feltételezhetően ezért kívánnak cselekedni), miközben mások szerint az alacsonyabb élelmiszer- és olajárak, valamint az idei Húsvét áprilisra tolódása a csökkenő trend mögött álló ok, és ezért nincs szükség korrekciós intézkedésekre. Ez azt jelenti, hogy ha az infláció nem kezd ismét emelkedni áprilisban és májusban, a Tanács talán megváltoztatja nézetét és további könnyítő intézkedéseket vezet be. Ezért a következő néhány hónap adatai döntő fontosságúak lesznek az euró számára; a végleges márciusi fogyasztói árindex közzétételének dátuma (Németország – április 11., EU – április 16.) és az áprilisi fogyasztói árindex közzétételének dátuma (Németország április 29., EU április 30.) a következő fontos dátumok. Az intézkedések végső határideje talán a júniusi EKB értekezlet, amikor közzéteszik a korrigált gazdasági előrejelzéseket. Az EKB hangsúlyozta az árfolyamok fontosságát is; az elkészített nyilatkozatban megjegyezték: „a kamatlábak alakulását gondos megfigyelésnek vetik alá”. Ez meghatározhatja az EUR/USD pár maximum szintjét. Ez azonban jelenleg nem ad okot aggodalomra; ellenkezőleg: úgy tűnik, hogy az EUR/USD pár fundamentálisan és technikailag is berendezkedett az innen való csökkenésre (lásd alább), amint a további könnyítés fokozott lehetőségére számítva elmozdul.
 • A mai fő esemény a márciusi nem mezőgazdasági munkaerő-állomány közzététele. A piaci várakozások 200 ezerre becsülik, ami növekedést jelent a februári 175 ezres adathoz képest. Ezzel egy időben az USA márciusi munkanélküliségi rátája a februári 6,7%-ról várhatóan 6,6%-ra csökkent. Egy ehhez hasonló kedvező adat biztosítaná a piacot arról, hogy a munkaerő-felvétel lassulása a közelmúltbeli hónapokban tényleg csupán a kedvezőtlen időjárásnak tudható be, és az USA gazdasága egészséges. Ez talán fellendíti az USA-beli kamatlábakat, és megerősíti az eurozóna és az USA monetáris politikája között tapasztalt divergenciát, ami szerintem erősíti a dollárt. Az előrejelzés egy egységnyi normál eltérési tartománya kb. 175-225 ezer, tehát bármilyen, ezen felüli adat valószínűleg eléggé jó USD-rallyt eredményez.
 • Kutatásaink szerint a JPY és a CAD volatilitása fokozódott leginkább a foglalkoztatás adatok közzétételének napján, miközben az AUD és az NZD a szokásosnál nem feltétlenül volatilisebbek. Az EUR, a GBP és a CHF középen vannak. Az EUR megkülönböztető jellegű: sokkal volatilisebb lesz a pozitív meglepetésekre, ám negatív meglepetések esetén szokásos nap elébe nézünk, ami jó opció lehet azok számára, akik magasabb adatokra várakoznak (jó növekedési potenciál, alacsonyabb a csökkenés kockázata). Másrészt a JPY mind a becslés felülmúlása, mind az azon való alulmaradás tekintetében volatilisebb. Az abszolút volatilitást illetően (a volatilitás fokozódásának normál naphoz viszonyítása helyett) a JPY, a CHF és az NZD viszonylag meg vannak kötve. Amint korábban említettük, a CAD volatilitása jelentősen meg fog nőni, de volatilitásának abszolút értéke viszonylag alacsony. Következtetés? Az USD/JPY pár talán a legjobb pár a foglalkoztatási adatok pozícionálásához, miközben az EUR csupán a vártnál magasabb adat pozícionálásához megfelelő.
 • A többi mutatószám: Európában Németország gyári rendelésállománya az előrejelzés szerint februárban havi szinten +0,2%-ra lassult (januárban a korrigált adat havi szinten +1,0% volt); Svédország februári ipari termelése havi szinten várhatóan 0,5%-kal emelkedett, miután az előző hónapban 0,3%-kal csökkent.
 • Kanada márciusi munkanélküliségi rátája várhatóan változatlanul 7,0% maradt.
 • Mai beszéd: a Bank of England pénzügyi stabilitásért felelős vezérigazgatója, Andrew Haldane a London Business School Asset Management konferencián szólal fel.

EUR/USD

 

 

 • Az EUR/USD pár csökkent, és jelenleg teszteli az 1,3710-es (T1) támaszszinti sávot. A támaszszint egyértelmű, lefelé történő áttörése előkészítheti az utat a következőhöz (1,3650 – T2). Mindkét momentum mutatószám továbbra is támaszszintje alatt van. Az MACD zérus és indító vonala alatt van, megerősítve ezáltal a közelmúltbeli medve jellegű momentumot. Amíg az árfolyam alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el a tartományban és mindkét mozgóátlag alatt, a rövid távú kilátás csökkenő marad.
 • Támaszszint: 1,3710 (T1), 1,3650 (T2), 1,3600 (T3).
 • Ellenállásszint: 1,3810 (E1), 1,3845 (E2), 1,3880 (E3).

 USD/JPY

 

 • Az USD/JPY pár konszolidációs módban mozgott, és az árfolyam a 103,75-ös (T1) támaszszinti korlát felett maradt. A bikák várhatóan hosszabbításokat indítanak el a 104,75-ös (E1) ellenállásszint felé. Amíg a pár mindkét mozgóátlag felett van, a rövid távú kilátás pozitív marad. Az RSI azonban hosszabb ideig túlvásárolt tartományán belül maradt, miközben úgy tűnik, hogy az MACD készen áll lefelé áttérni jelző vonalán, ezért bizonyos mértékű további konszolidáció vagy visszatérés lehetséges.
 • Támaszszint: 103,75 (T1), 103,40 (T2), 102,70 (T3).
 • Ellenállásszint: 104,75 (E1), 105,35 (E2), 106,60 (E3).

EUR/GBP

 

 • Az EUR/GBP pár csökkent, miután nem volt képes a 0,8300 (E1) ellenállásszinti tartomány felett zárni. Az árfolyam most a 0,8255-ös (T1) támaszszint és a korábban említett ellenállásszint közötti tartományban van. A 0,8255-ös (T1) támaszszinti tartomány egyértelmű, lefelé történő áttörése nagyobb, medve jellegű következményekkel járhat, és előkészítheti az utat a következő akadály felé (0,8200 – T2). A növekedést tekintve a 0,8300-as (E1) ellenállásszint áttörése megcélozhatja a következőt (0,8340 – E2).
 • Támaszszint: 0,8255 (T1), 0,8200 (T2), 0,8160 (T3).
 • Ellenállásszint: 0,8300 (E1), 0,8340 (E2), 0,8400 (E3).

Arany

 

 • Az arany csökkent, miután ellenállásszintre talált az 1295-ös (E1) szinten, de az 1280-as (T1) támaszszinti korlát felett maradt. A mindkét momentum mutatószám közötti pozitív divergencia érvényben marad, ami jelzi a lassuló medve jellegű momentumot. Mindazonáltal mivel az ár mindkét mozgóátlag alatt van, és túl korai rövid távú visszafordulást feltételeznünk, bármilyen előremenetelt korrekciónak tekintenék, amely várhatóan korlátozott lesz. Az 1280-as (T1) támaszszint egyértelmű, lefelé történő áttörése a csökkenő trend folytatódását jelezné, és megcélozhatja a következő akadályt az 1265-ös (T2) szinten.
 • Támaszszint: 1280 (T1), 1265 (T2), 1235 (T3).
 • Ellenállásszint: 1295 (E1), 1310 (E2), 1325 (E3).

Olaj

 

 • A WTI emelkedett, miután támaszszintre talált a 98,80-as (T2) szinten, és visszatért a 100,00-as (T1) szint és mindkét mozgóátlag fölé. Mindazonáltal az ár a lila növekvő trendbeli tartomány alsó határa alatt van; az alacsonyabb maximum szint lehetősége továbbra is fennáll. Egyelőre semleges álláspontra helyezkedem, mivel a 102,00-es (E2) ellenállásszint felfelé való áttörése megerősítheti az előző rövid távú növekvő trendet, miközben a 98,30-as (T3) támaszszint lefelé való áttörése szükséges ahhoz, hogy a helyzet negatív maradjon. A napi grafikonon a napi RSI és a napi MACD semleges szintjeik közelében vannak, és nem adnak jelzést a WTI mozgásának következő irányáról.
 • Támaszszint: 100,00 (T1), 98,80 (T2), 98,30 (T3).
 • Ellenállásszint: 101,00 (E1), 102,00 (E2), 103,00 (E3).
640x40_feher
Scroll To Top